Navigacijska pot

Poudarek na stabilnosti, gospodarski rasti, delovnih mestih - 29/05/2013

Zastave 27 držav EU © EU

Evropska komisija je objavila sveženj priporočil za 23 držav EU ter za evrsko območje, v katerih predlaga smernice za proračunsko in ekonomsko politiko v obdobju 2013–2014.

Evropska komisija je pripravila priporočila za posamezne države English (en) na podlagi natančne ekonomske analize, oprte na nacionalni reformni program, ki so ga vse države predložile aprila.

Priporočila, razen za države, ki so trenutno vključene v program makroekonomskega prilagajanja (Grčija, Irska, Portugalska in Ciper), upoštevajo ekonomski položaj posamezne države in vsebujejo nasvete, kako povečati konkurenčnost, gospodarsko rast in zaposlovanje.

Priporočila so del strategije, s katero želi Evropska komisija premagati krizo, zmanjšati brezposelnost in doseči trajnostno gospodarsko rast.

Splošna ocena pdf - 351 KB [351 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) dosedanjega napredka kaže v večini držav na premike pri zmanjševanju proračunskega primanjkljaja in uvajanju ukrepov za večjo konkurenčnost gospodarstva. Toda nekatere države bi morale z ukrepi bolj pohiteti.

Države EU bi morale tudi hitreje zaustaviti naraščajočo brezposelnost in si predvsem prizadevati za zaposlovanje mladih. Pri tem bi morale z reformami izobraževanja in usposabljanja poskrbeti, da bi iskalci zaposlitve dobili ustrezno znanje za današnji trg dela.

Marsikaj je mogoče še storiti pri spodbudah za podjetja, da bi povečala naložbe in število novih delovnih mest. Več bi bilo treba vlagati v raziskave, inovacije in učinkovito rabo virov.

Evropska komisija je skupaj s priporočili za države pripravila še splošna priporočila za evrsko območje in sprejela več sklepov v okviru postopka v zvezi s čezmernim proračunskim primanjkljajem pdf - 61 KB [61 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Kaj sledi

Priporočila so del evropskega semestra, tj. vsakoletnega ciklusa usklajevanja ekonomskih politik EU, ko se države EU medsebojno posvetujejo o svojih ekonomskih in proračunskih politikah, pri čemer se opirajo na splošne prednostne naloge, ki jih predlaga Evropska komisija.

Voditelji EU bodo o priporočilih razpravljali na zasedanju 27. in 28. junija. Ko bodo priporočila julija odobrena, jih bo vsaka država vnesla v svoj nacionalni reformni program za obdobje 2013–2014.

Evropska komisija in države EU bodo nato spremljale izvajanje ukrepov v posamezni državi.

Več o evropskem semestru

Pregled gospodarske rasti 2013 pdf - 109 KB [109 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave