Kruimelpad

Blijven werken aan stabiliteit, groei en banen - 29/05/2013

Vlaggen van de 27 EU-landen © EU

De EU heeft voor 23 EU-landen en voor de eurozone een pakket aanbevelingen opgesteld met advies voor het financieel en economisch beleid in 2013-2014.

De landspecifieke aanbevelingen English (en) zijn opgesteld door de Europese Commissie na een grondige analyse van de in april ingediende hervormingsplannen voor economie en begroting. De landen die al een macro-economisch aanpassingsprogramma volgen (Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus), krijgen overigens geen nieuwe aanbevelingen.

De aanbevelingen houden rekening met de economische situatie per land en bevatten specifieke adviezen om het concurrentievermogen, de economische groei en de werkgelegenheid te stimuleren.

De aanbevelingen maken deel uit van de strategie van de Commissie om Europa uit de crisis te helpen, de werkloosheid terug te dringen en voor duurzame groei te zorgen.

Het globale beeld pdf - 351 KB [351 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) is dat de meeste landen hun begrotingstekort inmiddels weten te verkleinen en dat zij maatregelen nemen voor meer concurrentievermogen. Maar in sommige landen gaat het niet snel genoeg.

De EU-landen moeten ook meer doen tegen de toenemende werkloosheid, vooral onder jongeren. Tegelijkertijd moeten zij het onderwijs en de opleidingen hervormen om werkzoekenden de juiste vaardigheden voor de arbeidsmarkt van vandaag bij te brengen.

Er kan ook meer worden gedaan om bedrijven te stimuleren, zodat ze meer investeren en extra banen scheppen. Daarnaast moeten investeringen in onderzoek, innovatie en grondstoffenefficiëntie worden bevorderd.

In het kader van deze hele procedure heeft de Commissie ook algemene aanbevelingen voor de eurozone pdf - 61 KB [61 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) uitgebracht en enkele besluiten genomen in het kader van de procedure bij buitensporige tekorten .

En nu?

Deze aanbevelingen worden gedaan in het kader van het "Europees semester", de jaarlijkse cyclus van de EU voor de coördinatie van het economisch beleid, waarbij de EU-landen intensief met elkaar overleggen over hun begrotingen en hun economisch beleid, uitgaande van de algemene prioriteiten van de Commissie.

De EU-leiders zullen de adviezen nu gezamenlijk bespreken op 27 en 28 juni. Zijn de aanbevelingen eenmaal goedgekeurd, wat in juli het geval zou moeten zijn, dan moet elk land ze verwerken in de nationale begroting en in de economische hervormingsplannen voor 2013-2014.

Vervolgens controleren de Commissie en de regeringen van de EU-landen samen of elk land wel het nodige doet.

Meer over het Europees semester

Jaarlijkse groeicijfers 2013 pdf - 109 KB [109 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links