Navigációs útvonal

Reflektorfényben a stabilitás, a növekedés és a munkahelyteremtés - 29/05/2013

A 27 uniós tagállam zászlói © EU

A Bizottság költségvetési és gazdaságpolitikai ajánlásokat fogalmazott meg 23 uniós tagállamnak és az euróövezet országainak, útmutatóként a 2013/2014-es évre.

A Bizottság országspecifikus ajánlásai az egyes uniós országok gazdaságának beható elemzésén alapulnak, az elemzésekhez pedig a tagállami kormányok által áprilisban benyújtott költségvetési és gazdasági reformtervek szolgáltak kiindulópontként.

A dokumentumok megfogalmazásakor a Bizottság figyelembe vette az egyes országok gazdasági helyzetét, hogy konkrét tanácsokkal járuljon hozzá a versenyképesség, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás fellendítéséhez a tagállamokban. A makrogazdasági kiigazítási programot végrehajtó országok – azaz Görögország, Írország, Portugália és Ciprus – részére az uniós intézmény nem készített ajánlást.

Az ajánlások a válság leküzdésére, a munkanélküliség csökkentésére és a fenntartható növekedésre irányuló bizottsági stratégia részét képezik.

Noha a Bizottság szerint pdf - 351 KB [351 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) a legtöbb ország haladást ért el a költségvetési deficit csökkentése és a versenyképesség növekedését célzó intézkedések végrehajtása terén, egyes tagállamok nem reagálnak elég gyorsan.

Az uniós országoknak intézkedéseket kell hozniuk a növekvő munkanélküliség problémájának kezelése érdekében, különös tekintettel a fiatalok foglalkoztatására. A kormányoknak ezzel párhuzamosan meg kell reformálniuk az oktatást és a képzést, hogy az álláskeresők a jelenlegi munkaerőpiacon elvárt készségeket sajátíthassák el.

A dokumentumok szerint a tagállamok további intézkedéseket is foganatosíthatnak, hogy beruházásra és munkahelyteremtésre ösztönözzék a vállalatokat. A kormányoknak emellett fokozottan elő kell mozdítaniuk a beruházásokat a kutatás, az innováció és forráshatékonyság növelése terén.

A folyamat részeként a Bizottság általános ajánlásokat fogalmazott meg az euróövezet számára pdf - 61 KB [61 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) is, és több döntést hozott a túlzotthiány-eljárás keretében.

Következő lépések

Az ajánlások az európai szemeszter részét képezik. Az európai szemeszter olyan évente ismétlődő szakpolitikai koordinációs folyamat, amely lehetőséget teremt az uniós kormányoknak arra, hogy a Bizottság által javasolt általános prioritások mentén megtárgyalják egymással költségvetési és gazdaságpolitikájukat.

Az EU vezetői a június 27–28-i ülésükön megvitatják az ajánlásokat, amelyek jóváhagyására júliusban kerül majd sor. A tagállamoknak ezután be kell építeniük az ajánlásokban foglaltakat a 2013/2014-es költségvetési és gazdasági reformtervezetükbe.

A Bizottság és a kormányok ezt követően nyomon követik az intézkedések tagállami végrehajtását.

További információk az európai szemeszterről

A 2013. évi éves növekedési jelentés pdf - 109 KB [109 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek