Навигационна пътека

Акцент върху стабилността, растежа и заетостта - 29/05/2013

Знамената на 27-те страни от ЕС © EU

Пакет от препоръки за 23 страни от ЕС и за еврозоната като цяло, в който се определят насоки за бюджетната и икономическата политика през 2013–2014 г.

Специфичните за всяка страна препоръки English (en) на Комисията са плод на внимателен икономически анализ на всяка отделна държава от ЕС въз основа на бюджетните планове и плановете за икономически реформи, представени от правителствата през април.

Препоръките не се отнасят до страни, в които в момента се изпълняват планове за макроикономически мерки — например Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър. В тях е взето предвид икономическото положение във всяка от останалите държави и са предоставени конкретни съвети за засилване на конкурентоспособността, икономическия растеж и създаването на работни места.

Препоръките са част от стратегията на Комисията да помогне на Европа да преодолее кризата, да се намали безработицата и да се постигне устойчив растеж.

Според цялостна оценка pdf - 351 KB [351 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) на постигнатия досега напредък повечето страни постепенно намаляват бюджетните си дефицити и изпълняват мерките за повишаване на конкурентоспособността. Някои от тях обаче трябва да ускорят действията си.

Страните от ЕС трябва също така да засилят мерките за борба с растящата безработица, като акцентират върху заетостта сред младите хора. В същото време правителствата трябва да реформират програмите за образование и обучение, за да гарантират, че търсещите работа разполагат с подходящи за днешния трудов пазар умения.

Може да се направи повече и за насърчаване на предприятията да инвестират и създават работни места и за стимулиране на по-нататъшните инвестиции в научни изследвания, иновации и ресурсна ефективност.

В рамките на този процес Комисията също така публикува общи препоръки за еврозоната pdf - 61 KB [61 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) и взе редица решения относно процедурата при прекомерен дефицит .

Следващи стъпки

Препоръките са част от „Европейския семестър“ — годишен цикъл на координация на икономическите политики в ЕС, в рамките на който правителствата на страните членки се консултират взаимно за бюджетите и икономическите си политики въз основа на предложените от Комисията общи приоритети.

Лидерите на страните от ЕС ще обсъждат препоръките на срещата си на 27–28 юни. След като бъдат одобрени през юли, всяка страна ще работи за включването на препоръките в националните бюджети и планове за икономически реформи през 2013–2014 г.

След това Комисията и правителствата на страните от ЕС ще наблюдават как всяка страна изпълнява тези мерки.

Още за европейския семестър

Обзор на растежа за 2013 г. pdf - 109 KB [109 KB] čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки