Sökväg

En bit av en bankfasad © istock/ilbusca

EU vill ge alla laglig rätt till ett bankkonto med bastjänster var som helst i EU – och göra det lättare att byta bank.

I takt med att allt fler betalningar sker elektroniskt och inte kontant behöver alla ett bankkonto.

Men omkring 25 miljoner européer English saknar konto trots att de skulle vilja ha ett. Cirka 2,5 miljoner människor som har ansökt om ett konto har fått avslag av olika skäl, t.ex. för att de anses för fattiga.

För de som saknar konto är det svårt eller till och med omöjligt att få lön eller sociala förmåner, överföra pengar eller göra inköp som kräver betal- eller kreditkort.

Kommissionen har försökt att hjälpa till, t.ex. genom att uppmuntra bankerna att frivilligt lätta på kraven. Trots det har inte mycket hänt de senaste två åren.

Nu krävs det bindande åtgärder för att se till att alla som vill ha ett bankkonto får ett. Kommissionens förslag DeutschEnglishfrançais ska

  • ge alla EU-invånare – oavsett privatekonomisk situation – rätt att öppna ett betalkonto var som helst i EU så att de kan utföra grundläggande banktransaktioner
  • göra det lättare för konsumenterna att jämföra avgifter för betalkonton – de får tydlig information om alla avgifter och kan jämföra dem på en oberoende webbplats i varje EU-land
  • göra det lättare för kontoinnehavare att byta till en annan bank var som helst i EU.

Målet är att konsumenterna ska kunna välja det bankkonto som passar dem bäst i vilket EU-land som helst. De kan också dra nytta av ökad konkurrens inom banksektorn och därmed troligen lägre avgifter.

För bankerna innebär förslaget mindre byråkrati och mer konsekventa regler i EU, som kan hjälpa dem att utvidga verksamheten.

EU-länderna får införa nationella regler och t.ex. bestämma om betalkonton med bastjänster ska vara gratis eller om bankerna får ta ut en rimlig avgift. Alla banker behöver inte heller erbjuda standardbetalkonton till alla – länderna kan välja att be en enda bank erbjuda sådana konton.

Vad händer framöver?

Förslaget ska nu diskuteras i Europaparlamentet och rådet. Om det godtas kan det träda i kraft 2014.

Läs mer om EU:s politik för finansiella tjänster English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar