Navigacijska pot

Stavba z napisom BANKA nad vhodom © istock/ilbusca

Z novimi ukrepi bi vsem evropskim prebivalcem zagotovili zakonsko pravico do osnovnega bančnega računa kjer koli v EU — in omogočili lažjo zamenjavo ponudnika bančnih storitev.

Ljudje danes namesto plačevanja z gotovino čedalje bolj uporabljajo elektronske načine plačevanja, zato vsakdo potrebuje svoj bančni račun.

Vendar okoli 25 milijonov Evropejcev English še vedno ne more do bančnega računa, čeprav si ga želijo. Ponudniki bančnih storitev so zaradi različnih razlogov (tudi denimo, kar naj bi bi bili prosilci prerevni) zavrnili približno 2,5 milijona ljudi, ki so zaprosili za odprtje bančnega računa.

Ljudje brez računa težko ali sploh ne morejo prejemati plače ali socialne podpore, plačevati položnic ali kupovati z bančno ali kreditno kartico.

Komisija si je že prizadevala za izboljšanje položaja, denimo tako, da je spodbujala banke, naj prostovoljno omilijo pogoje za odprtje bančnega računa. Vendar se v zadnjih dveh letih ni veliko spremenilo.

Zato je treba sprejeti zavezujoče ukrepe, ki bodo vsakomur, ki si to želi, omogočili odprtje bančnega računa. Namen predloga DeutschEnglishfrançais Komisije:

  • vsem Evropejcem, ne glede na njihovo finančni položaj, omogočiti odprtje osnovnega bančnega računa kjer koli v EU, s čimer bi lahko opravljali osnovne bančne transakcije,
  • potrošniki bi lažje primerjali provizije za uporabo bančnih računov — na voljo bi imeli jasne informacije o vseh stroških ponudnikov in vsaka država bi imela neodvisno spletišče za primerjavo provizij,
  • uvedba posebnega postopka za imetnike bančnih računov, po katerem bi lahko enostavno in hitro zamenjali banko ali ponudnika bančnih storitev kjer koli v EU.

Z novimi pravili bi imeli potrošniki možnost, da izberejo najustreznejši bančni račun v kateri koli državi članici EU. To bi prispevalo tudi k vzpostavitvi konkurenčnejših pogojev na trgu, morda tudi znižanju provizij.

Ukrepi bi koristili tudi bankam, saj bo manj birokratskih ovir in več enotnih pravil, s čimer bodo lahko razširile svoje poslovanje v tujini.

Države EU bodo lahko določile nacionalna pravila, denimo glede pogojev za odprtje osnovnega bančnega računa: brezplačno ali za razumno provizijo. Vsem bankam sicer ne bo treba zagotavljati osnovnega bančnega računa— posamezna država članica lahko za takšno možnost zaprosi samo eno banko.

Kaj sledi

Voditelji držav članic EU in Evropski parlament bodo predlog najprej preučili. Če jih bodo sprejeli, bi lahko nova pravila začela veljati leta 2014.

Več o finančnih storitvah v EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave