Kruimelpad

Ingang van een bankgebouw © istock/ilbusca

De EU wil alle Europeanen het recht geven om overal in de EU een basisbankrekening te openen en makkelijk van bank te veranderen.

Nu steeds meer betalingen elektronisch gebeuren, moet iedereen een bankrekening hebben.

En toch hebben nog 25 miljoen Europeanen English geen bankrekening, ook al willen ze er een. 2,5 miljoen zijn er afgewezen om allerlei redenen, bijvoorbeeld omdat ze te arm zijn.

Maar voor wie geen bankrekening heeft, wordt het steeds moeilijker of zelfs onmogelijk om loon of een uitkering te ontvangen, geld over te schrijven of dingen te kopen.

De Europese Commissie heeft geprobeerd daar wat aan te doen, bijvoorbeeld door banken te vragen om vrijwillig hun eisen te versoepelen. Maar in de twee jaar sindsdien is er weinig veranderd.

Nu zijn dus bindende maatregelen nodig, zodat iedereen die een bankrekening wil, er ook een krijgt. De Commissie stelt voor DeutschEnglishfrançais :

  • alle Europeanen, ongeacht hun financiële situatie, de mogelijkheid te geven een basisbankrekening te openen in het EU-land van hun keuze, zodat ze de belangrijkste bankverrichtingen kunnen uitvoeren
  • het makkelijker te maken om bankrekeningen te vergelijken op basis van duidelijke informatie over alle tarieven en een onafhankelijke website per land
  • een eenvoudige en snelle procedure in te voeren om binnen de hele EU van bank te veranderen

Zo kunnen mensen in de hele EU op zoek gaan naar de voor hen meest geschikte bankrekening. Meer concurrentie op de markt kan bovendien zorgen voor lagere tarieven.

De banken hebben baat bij minder administratieve lasten en gelijkere regels in de EU, waardoor ze hun actieradius kunnen uitbreiden.

Elk EU-land zou nog eigen regels kunnen invoeren, die bijvoorbeeld bepalen of zo'n basisbankrekening gratis moet worden aangeboden of tegen een redelijke vergoeding. Niet alle banken hoeven verplicht te worden om iedereen basisbankrekeningen aan te bieden: de nationale overheid kan dat ook aan één enkele bank opdragen.

Volgende stappen

De EU-leiders en het Europees Parlement moeten deze voorstellen nog bespreken. Als ze worden goedgekeurd, worden ze in 2014 van kracht.

Meer over financiële diensten in de EU English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links