Navigációs útvonal

Épületrészlet „bank” felirattal a bejárat fölött © istock/ilbusca

A Bizottság új intézkedéseket javasol, melyek révén elérhető, hogy minden uniós polgár nyithasson bankszámlát bárhol az EU-ban, és könnyebben lehessen bankot váltani.

A készpénzforgalmat ma már egyre inkább háttérbe szorítják az elektronikus pénzügyi tranzakciók. Ezek lebonyolítása azonban bankszámla nélkül nem lehetséges.

Pedig még mindig körülbelül 25 millióan vannak EU-szerte azok English , akiknek nincs bankszámlájuk, noha igényt tartanak rá. Mintegy 2,5 millió azoknak a száma, akiknek bankszámlanyitási kérelmét különböző okokból – gyakran a kérelmező rossz anyagi helyzete miatt – elutasították.

Ha valakinek nincs bankszámlája, akkor nincs hová utalni neki a munkabért vagy a szociális juttatásokat, nem tud pénzt átutalni, és nem tud bankkártyával vagy hitelkártyával fizetni.

A Bizottság már korábban is próbálta orvosolni ezt a helyzetet: arra ösztönözte például a bankokat, hogy önkéntes alapon könnyítsenek a bankszámlanyitás feltételein. A kezdeményezés óta eltelt két évben azonban vajmi kevés változás történt.

Kötelező erejű intézkedésekkel érhető csak el, hogy mindenki, aki szeretné, bankszámlával rendelkezhessen. A Bizottság által javasolt szabályozás DeutschEnglishfrançais , ha életbe lép:

  • lehetővé fogja tenni minden európai számára, hogy – anyagi helyzetétől függetlenül – bárhol az EU-ban bankszámlát nyisson, és igénybe vegye az ahhoz kapcsolódó alapvető banki szolgáltatásokat,
  • meg fogja könnyíteni a fogyasztók számára, hogy összehasonlítsák a bankszámla-vezetési, illetve a banki műveletekért felszámolt díjakat, ugyanis a pénzforgalmi szolgáltatóknak egységes módon kell majd feltüntetniük azokat, és mindegyik tagországban lesz egy független és pártatlan weboldal, ahol a fogyasztók könnyen át tudják tekinteni az egymással konkuráló ajánlatokat,
  • lehetővé fogja tenni, hogy a bankszámla-tulajdonosok egyszerűen és gyorsan bankot váltsanak, és akár másik tagállamban nyissanak számlát.

Ha a tervezett intézkedések megvalósulnak, lényegesen könnyebb lesz kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő bankszámlacsomagot, bárhol az EU-ban. Az egységes szabályozás eredményeképpen nőni fog a piaci verseny is, ami szintén előnyös a fogyasztóknak, hiszen a pénzintézetek által felszámított díjak csökkenését eredményezheti.

A bankoknak kevesebb adminisztratív teendőjük lesz, és EU-szerte egységes szabályok lesznek érvényben, megkönnyítve számukra a piaci terjeszkedést.

A javasolt irányelv értelmében a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek majd arról, hogy az alapvető pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó bankszámlacsomagokat a fogyasztók térítésmentesen vagy elfogadható mértékű díj ellenében vehessék-e igénybe. Nem minden banknak kell majd alapvető bankszámla-szolgáltatásokat nyújtania: elegendő lesz országonként egy ilyen pénzintézetet kijelölni.

Következő lépések

A jogszabályjavaslat következő lépésben a tagállami kormányok és az Európai Parlament elé kerül. Az irányelv – ha mind a Tanács, mind a Parlament megszavazza azt – 2014-ben fog hatályba lépni.

További információk az EU-ban nyújtott pénzügyi szolgáltatásokról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek