Navigointipolku

Sana ”pankki” (Bank) rakennuksen julkisivussa © istock/ilbusca

Komissio ehdottaa uutta direktiiviä, jolla taattaisiin kaikille eurooppalaisille oikeus tavanomaiseen pankkitiliin ja peruspankkipalveluihin kaikkialla EU:ssa. Myös pankkitilin siirtoa eri palveluntarjoajien välillä aiotaan helpottaa.

Sähköisten maksutapojen käyttö on yhä enemmän syrjäyttämässä käteismaksut. Raha siirtyy tileiltä toisille, ja pankkitileistä onkin tullut olennainen osa jokapäiväistä elämäämme.

Tästä huolimatta noin 25 miljoonalla eurooppalaisella English ei ole pankkitiliä, vaikka he itse haluaisivatkin avata tilin. Noin 2,5 miljoonan kansalaisen tilihakemus on hylätty jostain syystä, esimerkiksi liian heikon taloudellisen aseman vuoksi.

Pankkitilin puuttuminen hankaloittaa elämää huomattavasti. Ilman tiliä palkan tai sosiaalitukien vastaanottaminen on vaikeaa tai usein jopa mahdotonta. Sama koskee tilisiirtoja ja verkko-ostoksia, joissa tarvitaan pankki- tai luottokorttia.

Komissio on yrittänyt parantaa tilannetta esimerkiksi kannustamalla pankkeja vapaaehtoisesti luomaan uusia mahdollisuuksia pankkitilin avaamiseen. Vuonna 2011 tehdyillä aloitteilla ei ole kuitenkaan päästy toivottuihin tuloksiin.

Komission mukaan nyt tarvitaan oikeudellisesti sitovia toimenpiteitä, joilla taataan kaikille halukkaille oikeus pankkitiliin. Direktiiviehdotus DeutschEnglishfrançais kattaa muun muassa seuraavat seikat:

  • Mahdollisuus käyttää maksutilejä: kaikki kansalaiset voisivat vastedes avata perusmaksutilin taloudellisesta tilanteestaan riippumatta, ja tilin voisi avata missä tahansa EU-maassa. Maksutilin olisi tarjottava kaikki olennaiset pankkipalvelut.
  • Tilinhoitomaksujen vertailun helpottaminen: maksupalveluntarjoajien olisi annettava selkeät tiedot kaikista tilinhoito- ja palvelumaksuista. Kussakin EU-maassa olisi myös oltava riippumaton vertailusivusto, jossa pankkien veloittamia maksuja voisi vertailla.
  • Maksutilien siirtämismenettely: uuden menettelyn avulla kuluttajat voisivat siirtää maksutilinsä entistä nopeammin ja vaivattomammin toiseen pankkiin kaikkialla EU:ssa (myös valtioiden rajojen yli).

Uusien sääntöjen ansiosta kuluttajat voisivat avata missä tahansa EU-maassa maksutilin, joka parhaiten vastaa heidän tarpeitaan. Kuluttajat hyötyisivät myös pankkipalvelumarkkinoiden kilpailun lisääntymisestä, mikä voisi alentaa hintoja.

Pankit hyötyisivät byrokratian vähentymisestä ja yhtenäisistä säännöistä, jotka auttaisivat niitä laajentamaan toimintaansa.

Direktiivi jättää EU-maille mahdollisuuden hyväksyä kansallisia sääntöjä siitä, onko perusmaksutilejä tarjottava maksutta vai kohtuullista maksua vastaan. Kaikkien pankkien ei tarvitsisi tarjota perusmaksutilejä kuluttajille. Kunkin EU-maan olisi kuitenkin varmistettava, että vähintään yksi pankki tarjoaisi kyseisiä tilejä sen alueella.

Jatkotoimet

Direktiiviehdotusta käsitellään seuraavaksi Euroopan parlamentissa ja EU:n neuvostossa, ja sen on määrä tulla voimaan vuonna 2014.

Rahoituspalvelut EU:ssa – lisätietoa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä