Sti

Del af bygning med skriften "bank" over døren © istock/ilbusca

Nye forslag vil give alle europæere ret til en almindelig bankkonto overalt i EU – og gøre det lettere at skifte bank.

Nu, hvor elektroniske betalinger i stigende grad erstatter kontanterne, har alle brug for en bankkonto.

Alligevel står 25 millioner europæere English uden en konto, selv om de gerne vil have en. Omkring 2,5 millioner, som har ansøgt om at få en, er blevet afvist af forskellige grunde – f.eks. at de var for fattige.

For folk uden en konto kan det være svært eller helt umuligt at modtage løn eller overførselsindkomst, pengeoverførsler eller at foretage indkøb, der kræver et debet- eller kreditkort.

Kommissionen har prøvet at hjælpe, f.eks. ved at opfordre bankerne til frivilligt at slække på kravene. Der er dog ikke sket de store forandringer i de to år, der i mellemtiden er gået.

Det er nu nødvendigt med bindende regler, så alle, der ønsker en bankkonto, også kan få en. Kommissionens forslag DeutschEnglishfrançais vil:

  • give alle europæere uanset deres privatøkonomi ret til at åbne en almindelig bankkonto overalt i EU – så de kan udføre nødvendige banktransaktioner
  • gøre det lettere for forbrugerne at sammenligne gebyrer for bankkonti – de skal have klare oplysninger om alle gebyrer fra banken, og hvert land skal have et uafhængigt website, der sammenligner gebyrer
  • fastlægge en enkel og hurtig metode til, at kontohaverne kan skifte mellem banker overalt i EU.

Forslagene skal hjælpe folk med at vælge den bankkonto, der bedst modsvarer deres behov, i alle EU-lande. De får også fordel af et mere konkurrencepræget marked, måske med lavere gebyrer.

Samtidig får bankerne fordel af mindre bureaukrati og mere konsekvente regler i EU, så det bliver lettere for dem at udvide.

EU-landene får mulighed for at fastsætte nationale regler, f.eks. om grundlæggende bankkonti bør tilbydes kunderne gratis eller mod et rimeligt gebyr. Ikke alle banker behøver tilbyde en almindelig bankkonto til alle – landene kan vælge at bede en enkelt bank tilbyde sådanne konti.

Hvad skal der ske?

EU's ledere vil nu sammen med Europa-Parlamentet, overveje forslagene. Hvis de bliver vedtaget, træder de i kraft i 2014.

Mere om finansielle tjenesteydelser i EU English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links