Navigacijska pot

Gospodarstvo EU: počasno okrevanje po dolgotrajni recesiji - 03/05/2013

Dlani z daljnogledom na mizi z grafikonom © istock/RBFried

Po napovedih naj bi se gospodarska aktivnost povečala v drugi polovici leta 2013. Toda BDP naj bi se letos skrčil za 0,1 % v EU in za 0,4 % v evrskem območju.

Po recesiji, ki je zaznamovala leto 2012, naj bi se v prvi polovici leta 2013 gospodarska aktivnost EU stabilizirala in se spet povečala v drugi polovici leta, sprva počasi, močneje pa leta 2014.

V obdobju po finančni krizi potrošnjo v Evropski uniji še vedno zavirajo številni dejavniki, med njimi tudi ukrepi zmanjševanja zadolženosti in omejena posojila. Glavno gonilo gospodarske rasti bo torej letos verjetno neto izvoz. Potrošnja in vlaganje v zasebnem sektorju naj bi se počasi okrepila drugo leto. Napoved pri tem temelji na predpostavki, da bodo politična prizadevanja še naprej preprečevala poglabljanje dolžniške krize držav.

BDP

Letos naj bi se bruto domači proizvod po napovedih skrčil za 0,1 % v Evropski uniji in za 0,4 % v evrskem območju. Leta 2014 naj bi gospodarska aktivnost beležila 1,4-odstotno rast v EU in 1,2-odstotno rast v evrskem območju.

Brezposelnost

Zaradi počasnega okrevanja gospodarstva se brezposelnost v bližnji prihodnosti ne bo zmanjšala. Leta 2013 naj bi tako dosegla približno 11 % v EU in 12 % v evrskem območju in se leta 2014 nato umirila, vendar bodo med državami članicami še naprej velike razlike.

Inflacija

Inflacija še naprej upada, saj se ne čutijo več posledice preteklih visokih podražitev energije. Leta 2013 naj bi znašala 1,8 % v EU in 1,6 % v evrskem območju, nato pa leta 2014 obmirovala pri 1,7 % v EU in 1,5 % v evrskem območju.

Javne finance

Javnofinančni primanjkljaj naj bi se leta 2013 še naprej zmanjševal in upadel na 3,4 % BDP v EU in na 2,9 % BDP v evrskem območju. Konsolidacija javnih financ naj bi bila letos počasnejša kot leta 2012. Po napovedih naj bi javni dolg v EU znašal 89,8 % BDP in v evrskem območju 95,5 % BDP.

Več o gospodarski napovedi English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave