Kruimelpad

EU-economie herstelt langzaam van langdurige recessie - 03/05/2013

Handen houden een verrekijker vast op een tafel met een staafdiagram © istock/RBFried

In de tweede helft van 2013 wordt er weer economische groei verwacht. Maar het bbp van de hele EU zal dit jaar met 0,1% afnemen en dat van de eurozone met 0,4%.

Na de recessie van 2012 ziet het ernaar uit dat de EU-economie zich in de eerste helft van 2013 stabiliseert. Het bbp zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar langzaam, en in 2014 sneller toenemen.

In de nasleep van de financiële crisis is de vraag in de EU nog niet op peil. Dit komt door een aantal zaken, waaronder het terugdringen van de schuldenlast en een tekort aan beschikbare kredieten. De groei wordt dit jaar vooral gestimuleerd door de export. De particuliere consumptie en investeringen in de EU zullen dit jaar iets toenemen. Deze vooruitblik is gebaseerd op de aanname dat de staatsschuldencrisis niet zal verergeren, door vast te houden aan het gevoerde beleid.

Bbp

Het bbp van de EU zal waarschijnlijk met 0,1% afnemen en dat van de eurozone met 0,4%. Maar voor 2014 wordt verwacht dat het bbp met 1,4% zal toenemen in de EU en met 1,2% in de eurozone.

Werkloosheid

Door het trage herstel van de economie zal de werkloosheid op korte termijn niet echt minder worden. De werkloosheid ligt in 2013 rond de 11% in de EU en 12% in de eurozone en die cijfers zullen naar verwachting in 2014 ongeveer gelijk blijven. Er blijven op dit vlak grote verschillen tussen de EU-landen bestaan.

Inflatie

De inflatie vertraagt doordat het effect van de energieprijsstijgingen weggeëbd is. De Commissie verwacht dat de inflatie in 2013 1,8% zal bedragen in de EU en 1,6% in de eurozone. Voor 2014 zal dat respectievelijk 1,7% en 1,5% zijn.

Overheidsfinanciën

De begrotingstekorten lopen in 2013 nog steeds terug, tot 3,4% van het bbp in de hele EU en 2,9% in de eurozone. Het tempo van de structurele consolidatie ligt dit jaar lager dan in 2012. De verhouding tussen de overheidsschuld en het bbp zal volgens de Commissie 89,8% in de hele EU zijn en 95,5% in de eurozone.

Meer over de economische prognose English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links