Navigációs útvonal

Az EU gazdasága lassan kilábal az elhúzódó recesszióból - 03/05/2013

Oszlopgrafikont ábrázoló papír, rajta távcsövet tartó kéz © istock/RBFried

A Bizottság előrejelzést tett közzé, miszerint az uniós gazdaság 2013 második felében ismét növekedő pályára áll. Ennek ellenére a GDP várhatóan csökkenni fog – az EU egészében 0,1%-kal, az euróövezetben pedig 0,4%-kal.

A recesszió jegyében eltelt 2012-es év után az előrejelzés szerint 2013 első felében az EU gazdasága stabilizálódni fog. A GDP az év második felében várhatóan ismét növekedésnek indul, először csak lassan, 2014-ben azonban felgyorsulhat a növekedés üteme.

A pénzügyi válság nyomán még mindig visszafogott a kereslet az Unióban, amiben több tényező is szerepet játszik. Ezek között említhető az adósságállomány csökkentésének szükségessége és a hitelhiány. A fő húzóerőt tehát valószínűleg a nettó export fogja jelenteni idén. A jelek arra utalnak, hogy a lakossági fogyasztás és befektetési kedv jövőre, ha visszafogottan is, de növekedni fog. Az előrejelzés azon a feltételezésen alapul, hogy a folytatódó szakpolitikai erőfeszítéseknek köszönhetően az államadósság-válság nem fog súlyosbodni.

GDP

A GDP az előrejelzés szerint az EU egészében 0,1%-kal, az euróövezetben pedig 0,4%-kal esik vissza. 2014-ben a gazdasági tevékenység várhatóan megélénkül: az EU egészében 1,4%-os, az euróövezetben pedig 1,2%-os növekedésre van kilátás.

Munkanélküliség

A gazdaság megélénkülésének lassúsága miatt a munkanélküliség rövid távon nem fog csökkenni. A munkanélküliek aránya az előrejelzés szerint 2013-ban az EU területén 11%-ra, az euróövezetben 12%-ra fog emelkedni, 2014-ben pedig ezeken az értékeken stabilizálódik. Az uniós országok között ebből a szempontból továbbra is nagy lesz a különbség.

Infláció

A közelmúltbeli energiaár-emelések hatásának tompulásával az infláció továbbra is csökkenő tendenciát mutat. A prognózis szerint 2013-ban az infláció az EU egészében 1,8%-os, az euróövezetben 1,6%-os lesz, 2014-ben pedig 1,7%-on, illetve 1,5%-on fog stabilizálódni.

Államháztartás

Az uniós tagállamok költségvetési hiánya a várakozások szerint tovább mérséklődik 2013-ban. Mértéke az EU területén a GDP 3,4%-ára, az euróövezetben a GDP 2,9%-ára esik majd vissza. A strukturális konszolidáció idén várhatóan lassabb lesz, mint 2012-ben volt. A GDP-hez mért államadósság az előrejelzés szerint az EU-ban el fogja érni a 89,8%-ot, az eurózónában pedig a 95,5%-ot.

Bővebben a gazdasági előrejelzésről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek