Navigacijska pot

Prvi koraki do tesnejšega gospodarskega povezovanja - 21/03/2013

Sestavljanka zastave EU z iztaknjenim koščkom, prazno mesto je osvetljeno od spodaj © iStock/Eduard Härkönen

Z novimi predlogi do okvira za tesnejšo povezanost ekonomskih in monetarnih politik EU.

Vse od začetka finančne krize si Evropska unija prizadeva svoje ukrepe prilagoditi najpomembnejšim gospodarskim izzivom ter hkrati podpreti gospodarsko rast in zaposlovanje.

Voditelji EU so oktobra 2012 odločili, da je za nadaljevanje reform potrebna tesnejša ekonomska povezanost držav EU. Zato so Komisijo pozvali, naj pripravi predloge za oblikovanje bančne, fiskalne, gospodarske in politične unije.

Komisija je nato pripravila načrt DeutschEnglishfrançaisportuguês za vzpostavitev teh unij. Začetni ukrepi English , ki jih je zdaj predstavila Komisija, so del tega načrta.

Prvi od predlogov vsebuje različne možnosti za vodenje razprav na evropski ravni English o tesnejši ekonomski in monetarni uniji. Z njimi bi ocenili morebitne učinke reform na nacionalna gospodarstva in državam omogočili, da pravočasno ukrepajo.

Drugi predlog od držav EU zahteva posebne reforme English , ki bi temeljile na medsebojnih sporazumih držav. Uvaja tudi finančno podporo EU, s katero bi državam pomagali pri uvedbi teh reform, denimo s financiranjem projektov poklicnega usposabljanja.

Učinkovito usklajevanje

Predloga sta prvi korak v postopku oblikovanja tesnejše unije. S tem bi omogočili, da bodo v prihodnje odzivi na evropske gospodarske težave usklajeni in učinkovitejši.

V naslednjih petih letih naj bi države EU uskladile svoje davčne politike in politike zaposlovanja. Države evrskega območja, ki so v težavah, bi imele dostop do skupnega proračuna s podporo sklada za odkup dolgov, kar bi jim pomagalo previsok javni dolg zmanjšati na obvladljivo raven.

Po petih letih bi EU sprejela naslednje ukrepe za uvedbo popolne bančne, proračunske in ekonomske unije, ki bi ji sledila politična unija. Ti koraki bodo mogoči samo s spremembo ustanovnih pogodb EU in krepitvijo demokratične odgovornosti.

Načrt predvideva tudi, da morajo države EU izvesti že dogovorjene reforme oz. reforme v pripravi, ki uvajajo boljše gospodarsko in proračunsko upravljanje. Dogovoriti se morajo tudi o celostnem proračunu EU za obdobje 2014–2020 DeutschEnglishfrançais , šele nato se lahko oblikuje poseben proračun za pomoč državam EU pri dokončanju gospodarskih reform.

Več o krepitvi gospodarskega upravljanja English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave