Kruimelpad

Volgende stappen voor hechtere economische unie - 21/03/2013

Puzzel van EU-vlag met een los stukje, licht schijnt van onderen door het gat. © iStock/Eduard Härkönen

Eerste voorstellen voor verdere coördinatie van economische en monetair beleid binnen de EU

Sinds het begin van de eurocrisis heeft de EU maatregelen getroffen om de economische problemen aan te pakken en om meer groei en banen te realiseren.

In oktober 2012 hebben de EU-leiders besloten dat daarvoor nog nauwere economische banden tussen de EU-landen nodig zijn. Zij riepen op tot voorstellen voor een bankenunie, belastingunie, economische unie en een politieke unie.

Als reactie hierop kwam de Commissie met een blauwdruk DeutschEnglishfrançaisportuguês voor deze unies. De eerste maatregelen English die de Commissie nu voorstelt, passen in dit plan.

Een eerste voorstel betreft het structureren van discussies op EU-niveau English over een hechtere economische en monetaire unie. Zo moeten de EU-landen de te verwachten gevolgen voor hun economieën bespreken, zodat zij vooraf passende maatregelen kunnen treffen.

Een tweede voorstel is de EU-landen te dwingen tot specifieke hervormingen English via onderlinge afspraken. Ook wordt er EU-geld vrijgemaakt om regeringen te helpen bij deze hervormingen. Dit geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor beroepsonderwijs en omscholing.

Efficiënte coördinatie

Deze twee voorstellen vormen de start van het proces dat moet leiden tot een hechtere unie. Zo kunnen economische problemen in de EU gecoördineerd en efficiënter worden aangepakt.

De komende 5 jaar gaan de EU-landen hun belasting- en werkgelegenheidsbeleid coördineren. Landen in de eurozone die het moeilijk hebben, krijgen toegang tot een gemeenschappelijk budget, dat wordt ondersteund door een schuldaflossingsfonds om uit de hand gelopen staatsschulden terug te dringen tot een duurzaam niveau.

Na 5 jaar kan de EU dan verdere stappen nemen in de richting van een volledige bankenunie, begrotingsunie en economische unie, gevolgd door een politieke unie. Voor deze stappen zijn aanpassingen van de EU-verdragen en meer democratische verantwoording nodig.

Als deel van het plan gaan de EU-landen ook hervormingen doorvoeren die al afgesproken zijn (of die nog in de pijplijn zitten) op het vlak van beter economisch en budgettair beheer. Zij moeten het ook eens worden over een EU-begroting voor 2014-2020 DeutschEnglishfrançais . Als die klaar is, wordt er een aparte EU-begroting opgesteld om de EU-landen te helpen bij de economische hervormingen.

Meer over beter economisch beheer English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links