Navigációs útvonal

Első lépések a gazdasági integráció elmélyítése felé - 21/03/2013

Az uniós zászlót ábrázoló kirakós játék – a kirakós egyik darabja elmozdult a helyéről, s az így keletkezett résen fény tör át. © iStock/Eduard Härkönen

A Bizottság első javaslataiban meghatározza az uniós gazdasági és monetáris politika integrációját célzó intézkedések keretét.

Az euróválság kitörése óta az EU sokat tett azért, hogy válaszintézkedéseit a legfontosabb gazdasági kihívásokhoz igazítsa, valamint hogy támogassa a munkahelyteremtésre és növekedésre irányuló erőfeszítéseket.

Az EU vezetői 2012 októberében úgy döntöttek, hogy a reformok megvalósításához még szorosabbá kell fűzni az uniós országok közötti gazdasági kapcsolatokat. A politikusok olyan javaslatok kidolgozását szorgalmazták, amelyek bank-, költségvetési, gazdasági és politikai unió létrehozására irányulnak.

A Bizottság válaszul tervezetet DeutschEnglishfrançaisportuguês tett közzé a témában. Az intézmény a mai napon előterjesztette első intézkedésjavaslatait English , amelyek összhangban állnak a tervezettel.

Az egyik bizottsági javaslat azokat a lehetőségeket vázolja fel, miképpen valósítható meg a gazdasági és pénzügyi integráció elmélyítéséről szóló EU-szintű párbeszéd English . A párbeszéd azt hivatott felmérni, milyen hatást gyakorolnak majd valószínűleg a reformok az egyes tagállamok gazdaságára. Ennek köszönhetően az országok időben meghozhatják a megfelelő intézkedéseket.

A Bizottság második javaslata értelmében az uniós tagállamoknak – egymással szerződéses megállapodást kötve – konkrét reformokat English kell végrehajtaniuk. A javaslat elfogadása esetén az EU pénzügyi segítséget nyújthat a kormányoknak e reformok bevezetéséhez. Az így kapott pénzt a tagállamok például munkahelyi képzésre fordíthatják.

Hatékony koordináció

A két javaslatot ismertető bizottsági dokumentumok rögzítik az unió elmélyítéséhez szükséges folyamat egyes lépéseit. Amint azt a Bizottság a tervezetben is felvázolta, ezek a lépések elősegíthetik, hogy az uniós szintű gazdasági problémákra adott válaszok koordináltabbak és hatékonyabbak legyenek.

Az uniós tagállamoknak a következő öt évben össze kell hangolniuk adó- és foglalkoztatási politikáikat. A Bizottság elgondolásai értelmében ebben az időszakban a nehéz helyzetben lévő euróövezeti országok közös költségvetésből gazdálkodhatnak majd, amelyet egy ún. adósságtörlesztési alap egészítene ki. A tervek szerint ez abban segít majd a tagállamoknak, hogy számottevő államadósságukat fenntartható szintre csökkentsék.

Öt év elteltével sor kerülhet a következő szakaszra, a teljes banki, költségvetési és gazdasági, később pedig politika unió kialakítását célzó lépésekre. Ezeknek a lépéseknek a megtételéhez módosítani kell majd az uniós szerződéseket, és növelni kell a demokratikus elszámoltathatóságot.

A terv részeként az uniós tagállamok olyan – a gazdasági és költségvetési irányítás javítására irányuló – reformokat is végre fognak hajtani, amelyekről már megállapodás született (vagy van folyamatban). A tagállamoknak jóvá kell hagyniuk a 2014–2020-as időszakra vonatkozó uniós költségvetést DeutschEnglishfrançais is. Miután ez megtörtént, külön büdzsét kell létrehozni annak elősegítése érdekében, hogy a tagországok véghez tudják vinni gazdasági reformjaikat.

Bővebben a szorosabb gazdasági irányításról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek