Navigacijska pot

Ekonomska napoved 2012–2014: EU zelo počasi v mirnejše vode - 22/02/2013

Dlani z daljnogledom na mizi z grafikonom © istock/RBFried

Po zadnji napovedi Evropske komisije bo obnova gospodarske rasti počasnejša od predvidene, čeprav so se pogoji na finančnih trgih EU od poletja 2012 občutno izboljšali.

Po nezadovoljivi gospodarski rasti v drugi polovici leta 2012 se Evropski uniji leta 2013 obeta počasna, le 0,1-odstotna gospodarska rast. Gospodarska rast evrskega območja naj bi upadla za 0,3%.

Posledice izboljšanega položaja na finančnih trgih se še ne odražajo v večji gospodarski rasti, ki naj bi leta 2013 ostala šibka. Toda ekonomska neravnovesja, značilna za čas pred finančno krizo, se še naprej manjšajo, zato naj bi si gospodarska rast spet opomogla, in sicer naj bi leta 2014 v EU predvidoma znašala 1,6%, v evrskem območju pa 1,4%.

Brezposelnost

Zaradi šibkega gospodarstva naj bi se stopnja brezposelnosti dvignila na 11,1% v Evropski uniji in 12,2% v evrskem območju.

Inflacija

Inflacija v Evropski uniji bi se morala leta 2013 postopno zmanjšati in se prihodnje leto umiriti, tako da bi v EU znašala 1,7%, v evrskem območju pa 1,5%.

Javne finance

V številnih državah EU so sprejeli ukrepe za konsolidacijo javnih financ, zato naj bi se javnofinančni primanjkljaj leta 2013 predvidoma znižal na 3,4% v EU in na 2,8% v evrskem območju.

Zimska ekonomska napoved prvič doslej

Podatki so iz prve zimske ekonomske napovedi English Evropske komisije doslej za evrsko območje ter za Evropsko unijo v celoti (objavljene 22. februarja). Napoved je del prizadevanj Evropske komisije, da v času ekonomske in finančne krize natančneje spremlja gospodarstvo in javne finance držav članic. Kazalniki za obdobje 2012–2014 zajemajo bruto domači proizvod (GDP), inflacijo, brezposelnost in javne finance.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave