Kruimelpad

Economische prognose 2012-2014: EU-economie maar langzaam in beter vaarwater - 22/02/2013

Handen met verrekijker op tafel met staafdiagram © istock/RBFried

De groei keert volgens de laatste prognose van de Commissie minder snel terug dan verwacht, ondanks dat de omstandigheden op de financiële markt van de EU sinds midden 2012 sterk verbeterd zijn.

Na een ronduit teleurstellend tweede semester van 2012 gaat de EU voor het hele jaar 2013 uit van een nipte groei van 0,1%. Voor de eurozone wordt rekening gehouden met een krimp van 0,3%.

De betere toestand van de financiële markt komt nog niet tot uitdrukking in het groeicijfer en de verwachtingen voor 2013 blijven somber. Maar omdat de onevenwichtigheden van voor de crisis langzaam verdwijnen, zou de groei in 2014 moeten aantrekken tot 1,6% voor de hele EU en 1,4% voor de eurozone.

Werkloosheid

Door de economische slapte zal de werkloosheid dit jaar oplopen tot 11,1% in de hele EU en 12,2% in de eurozone.

Inflatie

De inflatie in de EU zal in de loop van 2013 geleidelijk teruglopen om zich volgend jaar te stabiliseren op ongeveer 1,7% voor de hele EU en 1,5% voor de eurozone.

Overheidsfinanciën

Omdat veel EU-landen hard hun best doen om hun begroting op orde te brengen, zullen de tekorten dit jaar naar verwachting dalen tot 3,4% in de EU en 2,8% in de eurozone.

Nieuwe winterprognose

Het zijn de conclusies van de allereerste economische winterprognose English ooit, die de Commissie op 22 februari heeft gepubliceerd voor de eurozone en de hele EU. Met behulp van deze nieuwe prognose wil de EU de nationale economieën en overheidsfinanciën, gezien de huidige financieel-economische crisis, nog beter volgen. Bij de prognose is gekeken naar het bbp, de inflatie, de werkloosheid en de overheidsfinanciën voor 2012-2014.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links