Navigációs útvonal

Gazdasági előrejelzés (2012–14): az EU fokozatosan leküzdi a nehézségeket - 22/02/2013

Oszlopgrafikont ábrázoló papír, rajta távcsövet tartó kéz © istock/RBFried

A Bizottság legfrissebb gazdasági előrejelzése szerint az EU a vártnál lassabban áll újból növekedési pályára – noha 2012 nyara óta jelentősen javultak az uniós pénzpiaci feltételek.

A 2012-es év második felében tapasztalt kiábrándító gazdasági teljesítmény után 2013-ban csupán 0,1%-os lassú gazdasági növekedés várható az Európai Unióban. Az euróövezet gazdasága az előrejelzés szerint zsugorodni fog 0,3%-kal.

A pénzpiaci helyzer javulása még nem tükröződik a növekedésben, és 2013-ban sem túl kedvezőek a gazdasági kilátások. Jó hír azonban, hogy a válság előtti egyenlőtlenségek tovább csökkennek, ez pedig a növekedés lassú beindulásához vezethet. Az előrejelzés 2014-re az EU egészében 1,6%-os, az eurózónában pedig 1,4% növekedést jósol.

Munkanélküliség

A nehéz gazdasági helyzet miatt arra lehet számítani, hogy idén a munkanélküliségi ráta az EU területén 11,1%-ra, az euróövezetben 12,2%-ra emelkedik.

Infláció

Az infláció 2013 folyamán várhatóan fokozatosan csökkenni fog az Európai Unió egészében és az euróövezetben egyaránt, és jövőre 1,7%-on, illetve 1,5%-on stabilizálódik.

Az államháztartások helyzete

Mivel sok uniós ország költségvetés-konszolidációs intézkedéseket hajt végre, a GDP-hez viszonyított államadósság a remények szerint az EU-ban 3,4%-ra, az euróövezetben pedig 2,8%-ra fog csökkeni 2013-ban.

Téli gazdasági előrejelzés

Ezeket az adatokat a Bizottság első téli gazdasági előrejelzéséből English merítettük. A február 22-én közzétett előrejelzésben az uniós intézmény az euróövezeti és a teljes uniós gazdasági kilátásokról tájékoztat. Az új gazdasági előrejelzés része annak a munkának, amelyet az EU a gazdasági és pénzügyi válság nyomán végez annak érdekében, hogy szorosabban figyelemmel tudja követni a tagállami gazdaságokkal és államháztartásokkal kapcsolatos fejleményeket. Az előrejelzés a GDP, a növekedés, az infláció, a foglalkoztatás és az államháztartás helyzetét és várható alakulását ismerteti a 2012–14-es időszakra vonatkozóan.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek