Navigointipolku

Talousennuste 2012–2014: vastatuuli laantuu - 22/02/2013

Kädet pitelevät kiikareita pöydällä pylväsdiagrammin päällä © istock/RBFried

Vaikka EU:n rahoitusmarkkinoiden tilanne on parantunut huomattavasti vuoden 2012 kesästä, kasvu on käynnistynyt hitaammin kuin odotettiin.

Koska taloudellinen toiminta jäi vuoden 2012 jälkipuoliskolla odotettua vähäisemmäksi, BKT:n ennustetaan vuonna 2013 kasvavan koko EU:ssa vain hieman (0,1 prosenttia). Euroalueella BKT:n ennustetaan supistuvan 0,3 prosenttia.

Rahoitusmarkkinoiden tilanteen paraneminen ei ole vielä vauhdittanut kasvua, ja myös vuoden 2013 näkymät ovat vielä heikohkoja. EU-maiden talouksiin ennen kriisiä kertyneen epätasapainon korjaamisen pitäisi kuitenkin lujittaa kasvua vuonna 2014. Vuoden 2014 kasvuksi ennakoidaan 1,6 prosenttia koko EU:ssa ja 1,4 prosenttia euroalueella.

Työttömyys kasvaa

Heikon talouden odotetaan kasvattavan työttömyysastetta tänä vuonna 11,1 prosenttiin koko EU:ssa ja 12,2 prosenttiin euroalueella.

Inflaatio hidastuu

Inflaation ennustetaan hidastuvan vähitellen vuoden 2013 aikana ja vakiintuvan ensi vuonna noin 1,7 prosenttiin koko EU:ssa ja 1,5 prosenttiin euroalueella.

Julkinen talous vakautuu

Monet EU-maat ovat toteuttamassa julkisen talouden vakauttamistoimia, joiden odotetaan vuonna 2013 pienentävän julkisen talouden vajetta 3,4 prosenttiin EU:ssa ja 2,8 prosenttiin euroalueella.

Ensimmäinen talven talousennuste

Nämä arviot sisältyvät 22.2. julkaistuun komission ensimmäiseen talven talousennusteeseen English , jossa tarkastellaan euroalueen ja koko EU:n kehitystä. Uusi ennuste on osa EU:n pyrkimyksiä tiivistää jäsenmaiden talouksien, ja erityisesti julkisen talouden, seurantaa talous- ja finanssikriisin seurauksena. Ennusteessa tarkastellaan BKT:n kasvua, inflaatiota, työllisyysnäkymiä ja julkisen talouden tilaa vuosina 2012–2014.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä