Διαδρομή πλοήγησης

Οικονομικές προβλέψεις 2012-2014: Βαθμιαία η βελτίωση της κατάστασης στην ΕΕ - 22/02/2013

Χέρια κρατούν κιάλια πάνω σε τραπέζι με διάγραμμα © istock/RBFried

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, η επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι περισσότερο σταδιακή από ό,τι αναμενόταν, παρά την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ από το καλοκαίρι του 2012.

Μετά από ένα απογοητευτική δεύτερο εξάμηνο του 2012, προβλέπεται αργός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μόλις 0,1% για το σύνολο της ΕΕ το 2013. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3%.

Η βελτίωση της κατάστασης των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και οι προοπτικές για το 2013 παραμένουν υποτονικές. Καθώς όμως οι προ της κρίσης ανισορροπίες εξακολουθούν να μειώνονται, αναμένεται να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη με τις προβλέψεις για το 2014 να ανέρχονται σε 1,6% στην ΕΕ και 1,4% στην Ευρωζώνη.

Ανεργία

Εξαιτίας των χαμηλών οικονομικών επιδόσεων κατά το τρέχον έτος αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά ανεργίας στο 11,1% στην ΕΕ και στο 12,2% στην Ευρωζώνη.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2013 και να σταθεροποιηθεί περίπου στο 1,7% στην ΕΕ και στο 1,5% στην Ευρωζώνη, το επόμενο έτος.

Δημόσια οικονομικά

Καθώς πολλές χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το 2013 τα δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να συρρικνωθούν στο 3,4% στην ΕΕ και στο 2,8% στην Ευρωζώνη.

Νέες χειμερινές οικονομικές προβλέψεις

Οι προβλέψεις αυτές εμφανίζονται στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις English της Επιτροπής για την Ευρωζώνη και την ΕΕ στο σύνολό της (που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στις 22 Φεβρουαρίου). Οι νέες αυτές προβλέψεις αποτελούν μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για στενότερη παρακολούθηση των εθνικών οικονομιών και των δημόσιων οικονομικών, λόγω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι προβλέψεις καλύπτουν την αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, την απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά για την περίοδο 2012-14.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι