Навигационна пътека

Икономическа прогноза за 2012 – 2014 г.: ЕС постепенно преодолява трудностите - 22/02/2013

Ръце държат бинокъл върху стълбовидна диаграма © istock/RBFried

Според последната прогноза на Комисията възстановяването на растежа ще бъде по-бавно от очакваното въпреки значителното подобряване на условията на финансовите пазари в ЕС от лятото на 2012 г. насам.

След разочароващото второ полугодие на 2012 г. очакванията за 2013 г. са за слаб икономически растеж от само 0,1% в целия ЕС и за свиване на икономиката на еврозоната с 0,3%.

Подобряването на ситуацията на финансовите пазари все още не води до по-голям растеж и перспективите за 2013 г. не са особено оптимистични. С продължаване на намаляването на съществуващите преди кризата дисбаланси обаче се очаква растежът да започне да се възстановява, като за 2014 г. прогнозите са 1,6% за ЕС и 1,4% за еврозоната.

Безработица

Поради слабата икономика през тази година се очаква повишаване на безработицата до 11,1% в ЕС и 12,2% в еврозоната.

Инфлация

Инфлацията в ЕС би трябвало да намалее постепенно през 2013 г. и да се стабилизира на равнище от около 1,7% в Съюза и 1,5% в еврозоната през следващата година.

Публични финанси

Тъй като много страни от ЕС прилагат мерки за фискална консолидация, очаква се през 2013 г. бюджетните дефицити да намалеят до 3,4% в ЕС и 2,8% в еврозоната.

Нова зимна икономическа прогноза

Тези цифри се появяват в изготвената за първи път от Комисията зимна икономическа прогноза English за еврозоната и за ЕС като цяло (публикувана на 22 февруари). Новата прогноза е част от усилията на ЕС да следи по-отблизо икономиките и публичните финанси на отделните страни във връзка с икономическата и финансовата криза. Прогнозата обхваща БВП, инфлацията, безработицата и публичните финанси за 2012 – 2014 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки