Navigációs útvonal

Pénzügyi tranzakciós adó - 14/02/2013

Árfolyam alakulásának nyomon követése LCD kijelzőn © iStock/archives

A pénzügyi termékek kereskedelmét a tervel szerint Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia fogja megadóztatni.

A pénzügyi tranzakciós adó névre hallgató új adónemet 11 európai uniós tagállam szándékozik bevezetni. Kérésükre az Európai Bizottság javaslatot dolgozott ki, melyben egységes szabályokat DeutschEnglishfrançais állapít meg a pénzügyi tranzakciós adó kivetésére vonatkozóan.

Az új adónem azt hivatott elősegíteni, hogy a pénzügyi ágazat méltányos részt vállaljon az állami bevételek előteremtésében. Ez azért különösen fontos, mert a pénzügyi szektor jelenleg kevesebb adót fizet, mint a többi ágazat.

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetése egyúttal azt a célt is szolgálja, hogy a bankok és más pénzügyi szolgáltatók kivegyék a részüket a válságból való kilábalás költségeiből. A pénzintézeteket ugyanis nagyban terheli a felelősség a gazdasági válság kirobbanásáért, és túlélésükhöz jelentős kormányzati támogatásban részesültek az elmúlt évek során.

Az új adót mindazokra a pénzügyi tranzakciókra ki kell majd vetni, melyek esetében az egyik érintett pénzintézet a fent említett 11 EU-ország valamelyikében (vagy közülük többen) működik. A javaslat értelmében az adókulcs 0,01% lesz a származtatott ügyletek, és 0,1% minden más tranzakció, pl. a részvény- és kötvényvásárlás esetében. A konstrukcióban részt vevő országok saját hatáskörükben dönthetnek úgy, hogy ezeknél magasabb adókulcsokat alkalmaznak.

A pénzügyi tranzakciós adó hatálya a tervek szerint nem fog kiterjedni a magánszemélyek és a vállalkozások által napi szinten végrehajtott pénzügyi műveletekre, tehát a biztosítási szerződések megkötésére, a jelzáloghitel-felvételre, a hitelkártyával történő vásárlásra és a vállalkozások hitelfelvételére.

Az adó bevezetése becslések szerint évente mintegy 30–35 milliárd euró bevételt fog eredményezni. Az elképzelés az, hogy az így megtermelt adóbevétel egy része az uniós költségvetést gyarapítja majd, a részt vevő országok pedig ugyanennyivel kevesebbet fognak befizetni az uniós kasszába.

A pénzügyi tranzakciós adó fennmaradó része a részt vevő 11 tagország államkincstárába folyik majd be, hogy aztán ugyanolyan célokat szolgáljon, mint az összes többi adóbevétel, azaz adósságcsökkentést, növekedési és foglalkoztatási célú beruházásokat stb.

Soron következő lépések

Az Európai Uniót alkotó 27 ország közül 16-an egyelőre nem vezetik be a pénzügyi tranzakciós adót, de – az Európai Tanácsban – mindannyian hozzájárultak English ahhoz, hogy 11 társuk megadóztassa a pénzintézetek közötti tranzakciókat. Mindazonáltal előttük is nyitva áll a lehetőség, hogy később csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A következő lépést az adó kivetésével kapcsolatos kérdések részletes megvitatása jelenti. A megbeszéléseken mindegyik uniós tagállam részt vehet, de szavazati joggal csak az adót bevezetni szándékozó 11 ország rendelkezik majd. A Bizottság javaslatát csak akkor lehet végrehajtani, ha azt a felek egyhangúlag elfogadják. A pénzügyi tranzakciós adóról szóló irányelv várhatóan 2014 januárjában fog hatályba lépni. A javaslatról az Európai Parlamenttel is konzultálni kell.

Adózás az Európai Unióban – további információk DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek