Navigointipolku

Finanssitransaktioveron käyttöönotto etenee - 14/02/2013

Kynä osoittaa kuvaruudulla näkyviä pörssikursseja © iStock/archives

Yksitoista EU-maata aikoo ottaa finanssitransaktioveron käyttöön. Suomi ja muut verohankkeen ulkopuolelle jääneet jäsenmaat säilyttävät mahdollisuuden liittyä siihen myöhemmin.

Suomen hallitus päätti syksyllä jättäytyä pois finanssitransaktioveron valmistelusta. Myöskään Ruotsi ei aio ottaa veroa käyttöön. Uutta veroa suunnittelevien 11 jäsenmaan pyynnöstä komissio on nyt vahvistanut finanssitransaktioveron keräämisen yksityiskohdat DeutschEnglishfrançais . Vero on tulossa Belgiaan, Espanjaan, Italiaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Portugaliin, Ranskaan, Saksaan, Slovakiaan, Sloveniaan ja Viroon.

Verolla on tarkoitus varmistaa finanssialan kohtuullinen ja riittävä osallistuminen julkiseen rahoitukseen. Nykyisin finanssiala maksaa vähemmän veroa verrattuna talouden muihin aloihin.

Finanssitransaktioveron avulla halutaan myös saada pankit ja muut rahoituspalveluyritykset maksamaan kohtuullinen osuus talouskriisin kustannuksista. Finanssiala on vaikuttanut merkittävästi finanssikriisin puhkeamiseen ja talouden laskusuhdanteeseen, ja sille on annettu viime vuosina runsaasti julkista tukea.

Vero perittäisiin kaikista finanssitransaktioista, joiden osapuolista (ostaja, myyjä tai transaktioon osallistunut finanssilaitos) ainakin yksi sijaitsee jossakin osallistujamaassa. Vähimmäisverokannat olisivat 0,01 % johdannaisille ja 0,1 % mm. osakkeille ja joukkovelkakirjoille. Osallistujamaat voisivat halutessaan kantaa myös korkeampaa veroa.

Finanssitransaktioveroa ei sovellettaisi yksityishenkilöiden ja yritysten päivittäisiin finanssitoimintoihin, kuten vakuutuksiin, asuntolainoihin, luottokorttiostoihin ja yritysten luotonottoon.

Veron tuotoksi arvioidaan 30–35 miljardia euroa vuodessa. Osa siitä voitaisiin käyttää EU:n budjetin rahoitukseen, jolloin kunkin osallistujamaan rahoitusosuutta EU:n budjetista vähennettäisiin vastaavasti.

Loput verotuloista tulisivat kansallisten budjettien hyväksi. Muiden verotulojen tavoin niillä voitaisiin esimerkiksi vähentää julkista velkaa tai edistää investointeja kasvuun ja työllisyyteen.

Seuraavat vaiheet

Suomen tavoin 15 muuta EU-maata ei aio ottaa veroa käyttöön lähitulevaisuudessa. Ulkopuolelle jäävät maat voivat kuitenkin ottaa veron käyttöön myöhemmin. Koko hankkeen eteneminen mahdollistui, kun muut EU-maat näyttivät tammikuussa vihreää valoa English 11 jäsenmaan tiiviimmälle yhteistyölle.

Jäsenmaat keskustelevat seuraavaksi veron toteuttamista koskevan yhteistyön yksityiskohdista. Kaikki EU-maat voivat osallistua direktiiviehdotusta koskeviin keskusteluihin, mutta vain tiiviimpään yhteistyöhön osallistuvilla 11 jäsenmaalla on äänioikeus. Niiden on hyväksyttävä ehdotus yksimielisesti ennen kuin se voidaan panna täytäntöön. Myös Euroopan parlamenttia kuullaan.

Lisätietoa verotuksesta EU:ssa DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä