Sökväg

EU-ledarna godkänner bankunion - 14/12/2012

EU-ledarna

EU-ländernas stats- och regeringschefer förde euroområdet närmare en bankunion på årets sista toppmöte i Bryssel den 13 december.

Finansministrarna enades tidigt på luciamorgonen om regler för en gemensam banktillsyn. Därefter sa också EU-ledarna ja till bankunionen på sitt möte senare på dagen.

Enligt överenskommelsen ska Europeiska centralbanken (ECB) ansvara för tillsynen av bankerna i euroområdet, eventuellt från januari 2014. Den gemensamma tillsynsmekanismen gäller i första hand euroländerna, men övriga EU-länder är välkomna att ansluta sig.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso välkomnar beslutet och säger att det visar att EU och euroländerna menar allvar: ”Vi accepterar inte någon bristfällig tillsyn över euroområdets 6 000 banker.”

Nu krävs att EU snabbt antar lagförslagen om kapitalkrav för bankerna och standardisering av enskilda EU-länders system för bankavveckling och inlåningsgarantier. Kommissionen tänker dessutom lägga fram förslag om en gemensam rekonstruktionsmekanism under 2013.

EU-kommissionen hade också satt upp planen om en fördjupad union DeutschEnglishfrançaisportuguês på toppmötets dagordning. Planen lades fram i november och stakar ut vägen mot en fullständig ekonomisk, monetär, finanspolitisk och politisk integration. Med bättre samordning kan länderna effektivare hantera de ekonomiska problemen i EU.

Enligt planen ska EU de kommande 18 månaderna

  • genomföra de reformer för bättre ekonomisk och budgetmässig styrning som man redan enats om (eller som är på gång)
  • enas om regler för åtgärder vid bankkriser
  • godkänna EU:s långtidsbudget för 2014–2020 DeutschEnglishfrançais .

På toppmötet framhöll José Manuel Barroso hur viktigt det är att snabbt börja genomföra planen. Han uppmanade EU-länderna att gå vidare med sina reformer ochenas om en väg mot en fördjupad samordning av ekonomi- och finanspolitiken. För detta krävs dock vissa ändringar i EU:s grundfördrag. Eventuella nya regler måste också väga ekonomisk disciplin och ansvar mot solidaritet.

Enligt planen måste de länder som vill ingå i en fördjupad ekonomisk och monetär union agera snabbare och mer beslutsamt än övriga EU. Men de måste också ta hänsyn till den politik som de 27 EU-länderna beslutar om tillsammans.

EU-ledarna svarade att de ville se fler konkreta idéer och förslag på sitt möte i juni 2013.

På toppmötet diskuterade man också EU-medlemskapsansökningar, utrikespolitik och försvarsfrågor. Kommissionen håller på att undersöka hur EU:s försvarssektor kan bli effektivare och konkurrenskraftigare.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar