Navigacijska pot

Bančna unija EU postaja resničnost - 14/12/2012

Voditelji EU

Voditelji držav in vlad EU so na rednem zasedanju ob koncu leta 13. decembra v Bruslju naredili nov korak do uresničitve bančne unije za države evrskega območja.

Voditelji EU so dali zeleno luč bančni uniji, o kateri so se 13. decembra v zgodnjih jutranjih urah dogovorili finančni ministri.

Evropska centralna banka bo tako dobila neposreden nadzor nad bankami evrskega območja, verjetno z januarjem 2014. Enotni bančni nadzor bo veljal za države evrskega območja, lahko pa se pridružijo tudi druge države EU.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je pozdravil dogovor, ki po njegovem mnenju potrjuje odločnost ukrepanja EU in evrskega območja. Pri nobeni od 6000 bank v evrskem območju ne bomo dopustili slabega nadzora, je dejal.

Zdaj se bo treba dogovoriti še o pravilih glede kapitala bank ter o standardizaciji reševanja bank in sistema zajamčenih vlog v posameznih državah EU. Komisija bo predloge predstavila leta 2013.

Evropska komisija je na dnevni red Evropskega sveta uvrstila tudi načrt EU za tesneje povezano unijo DeutschEnglishfrançaisportuguês . Načrt je predstavila novembra, v njem pa je začrtala pot do popolne ekonomske, monetarne, fiskalne in politične povezave. Takšna povezava bi namreč pripomogla k bolj usklajenemu in učinkovitejšemu reševanju skupnih ekonomskih težav v EU.

Po tem načrtu bi bilo treba v EU v prihodnjih 18 mesecih napraviti troje:

  • izvesti že dogovorjene reforme (oziroma ki so v postopku sprejemanja), ki bodo omogočile boljše gospodarsko in proračunsko upravljanje,
  • doseči dogovor o pravilih za državne intervencije ob finančnih težavah bank,
  • potrditi proračun EU za obdobje 2014–2020 DeutschEnglishfrançais .

Predsednik Komisije José Manuel Barroso je v svojem govoru pred predsedniki držav in vlad EU poudaril nujnost takojšnjega ukrepanja. Države EU je pozval, naj nadaljujejo reforme.

Voditelje EU je pozval, naj se sporazumejo o vzpostavitvi ekonomske in monetarne unije. Evropska komisija želi ekonomsko in monetarno unijo zapisati v osnovne pogodbe EU, zato njen načrt predvideva spremembe pogodb. Kakršnakoli že bo nova ureditev, ob ekonomski disciplini in odgovornosti bo morala upoštevati solidarnost.

Po načrtu Komisije bodo morale države podpisnice ekonomske in monetarne unije ukrepati hitreje in odločneje kot EU na splošno, pri tem pa spoštovati politike, ki zadevajo vseh 27 držav EU.

Voditelji EU so Komisijo zaprosili, da do junija 2013 pripravi konkretnejšo predstavitev in časovne predloge.

Na zasedanju 13. in 14. decembra so obravnavali tudi prošnje za članstvo v EU ter zunanjepolitična in obrambna vprašanja. Evropska komisija trenutno preučuje načine, kako doseči večjo učinkovitost in konkurenčnost evropskega obrambnega sektorja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave