Navigációs útvonal

Megnyílt az út a bankunió előtt - 14/12/2012

Uniós vezetők

A tagállamok állam- és kormányfői – december 13-án, szokásos év végi brüsszeli ülésükön – zöld utat adtak az euróövezeti bankunió létrehozásának.

Az Unió pénzügyminiszterei december 13-án a hajnali órákban megállapodásra jutottak, az EU vezetői pedig még aznap áldásukat adták a bankunió létrehozására.

A megállapodás értelmében az Európai Központi Bank (EKB) – talán már 2014 januárjától – közvetlen felügyeletet fog gyakorolni az euróövezetben működő pénzintézetek felett. A tervek szerint az eurózóna tagállamaiban működő bankok tartoznak majd az egységes felügyeleti mechanizmus hatálya alá, azonban más uniós országok előtt is nyitva áll a csatlakozás lehetősége.

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke üdvözölte a megállapodást, mely szerinte az EU és az eurózóna tagjainak tettrekészségéről tesz tanúbizonyságot. Mint mondta: „Nem fogjuk tűrni, hogy az euróövezetben működő hatezer bank közül akár egy is megfelelő felügyelet nélkül maradjon”.

A következő lépésben meg kell állapodni a banktőke-követelményekről, és egységesíteni kell az egyes tagállamok bankszanálási és letétbiztosítási szabályait. A Bizottság 2013-ban javaslatokat fog előterjeszteni ezeknek a célkitűzéseknek a gyakorlati megvalósítására vonatkozóan.

A csúcstalálkozón szó esett továbbá arról a novemberben előterjesztett tervről DeutschEnglishfrançaisportuguês is, amely a gazdasági és monetáris unió elmélyítését célozza. A tervben a Bizottság kijelöli az utat a teljes gazdasági, monetáris, költségvetési és politikai integráció felé. Szorosabb koordinációra van szükség ezeken a területeken ahhoz, hogy a tagállamok összehangolt válaszintézkedéseket hozhassanak az EU-szerte jelentkező gazdasági problémákra, és ezáltal hathatósabban fel tudjanak lépni velük szemben.

A terv szerint az EU-nak az elkövetkezendő 18 hónapban:

  • végre kell hajtania a gazdasági és költségvetési irányítás javítását célzó, már elfogadott (vagy elfogadásra váró) reformokat;
  • közös szabályokat kell létrehoznia a pénzügyi nehézségekkel küszködő bankok megsegítésére vonatkozóan;
  • el kell fogadnia a 2014–2020-as időszakra szóló uniós költségvetést DeutschEnglishfrançais .

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke az EU állam- és kormányfőihez intézett beszédében hangsúlyozta, hogy sürgősen intézkedni kell a tervben foglaltak megvalósítása érdekében. Felszólította az uniós országokat, hogy folytassák a megkezdett reformokat.

A Bizottság elnöke felkérte továbbá az EU vezetőit, hogy állapodjanak meg a gazdasági és monetáris unió elmélyítésének lépéseiről. A Bizottság azt szeretné, ha ezek az elképzelések az EU alapszerződéseibe is belekerülnének, ezért a terv a szerződések ilyen irányú módosítását javasolja. A tagállamok által létrehozandó új együttműködési keretben a gazdasági fegyelem és felelősségvállalás mellett a szolidaritás elvének is megfelelően érvényesülnie kell.

Tervében a Bizottság kifejti, hogy a tényleges gazdasági és monetáris unió kiépítése mellett döntő országoknak gyorsabban és határozottabban kell cselekedniük, mint az EU egészének, ugyanakkor tiszteletben kell tartaniuk a mind a 27 tagállamot érintő uniós szakpolitikákat.

A találkozó résztvevői arra kérték a Bizottságot, hogy 2013 júniusáig terjesszen elő konkrét javaslatokat és ütemtervet a tennivalókra vonatkozóan.

A december 13–14-i csúcstalálkozó résztvevői a gazdasági kérdések mellett megvitatták az uniós tagság iránti kérelmeket, valamint külpolitikai és védelmi kérdésekről is tárgyaltak. A Bizottság azon munkálkodik, hogyan lehetne hatékonyabbá és versenyképesebbé tenni Európa védelmi ágazatát.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek