Navigointipolku

EU ottaa askeleen kohti pankkiunionia - 14/12/2012

EU-maiden johtajat

EU-maiden johtajat siunasivat euromaiden pankkiunionin huippukokouksessaan Brysselissä 13.12.2012.

EU:n valtiovarainministerien päästyä yhteisymmärrykseen pankkiunionista 13.12. aamutunneilla myös EU-maiden johtajat näyttivät sille myöhemmin päivällä vihreää valoa.

Sopimuksen mukaan Euroopan keskuspankki (EKP) saa valtuudet valvoa suoraan euroalueen pankkeja. Yhteiseksi valvontamekanismiksi nimetty järjestely voitaisiin ottaa käyttöön tammikuussa 2014. Se on suunniteltu euroalueen maille, mutta avoin myös muille EU-maille.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso iloitsi sopimuksesta ja totesi sen osoittavan, että EU ja euroalue ovat tosissaan: "Emme tule sallimaan puolivillaista valvontaa, ja tämä koskee kaikkia euroalueen 6 000 pankkia."

Seuraavaksi on sovittava pankkien pääomavaatimuksista ja sovitettava yhteen EU-maiden erilaiset pankkien kriisinratkaisu- ja talletustakuujärjestelmät. Komissio esittää näitä koskevat ehdotukset vuoden 2013 aikana.

Huippukokouksen esityslistalla oli myös komission suunnitelma EU:n yhdentymisen tiivistämisestä DeutschEnglishfrançaisportuguês . Suunnitelma julkistettiin marraskuussa, ja sen tavoitteena on saavuttaa kattava taloudellinen, rahapoliittinen, julkistaloudellinen ja poliittinen yhdentyminen. Tiiviimmän yhteistyön ansiosta voitaisiin varmistaa koordinoidumpi ja tehokkaampi reagointi EU:n laajuisiin talousongelmiin.

Suunnitelmassa patistetaan EU:ta tekemään seuraavien 18 kuukauden kuluessa kolme asiaa:

  • toteuttamaan jo sovitut – tai pian sovittavat – uudistukset, jotka koskevat talous- ja finanssipolitiikan tehostamista
  • sopimaan väliintulon säännöistä pankkien rahavaikeuksissa
  • hyväksymään EU:n talousarvio vuosille 2014–2020 DeutschEnglishfrançais .

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso korosti EU-maiden johtajille puhuessaan suunnitelman pikaisen toteuttamisen tärkeyttä. Hän kehotti painokkaasti EU-maita jatkamaan uudistuksiaan.

Barroso pyysi EU:n johtajia myös sopimaan tavasta syventää talous- ja rahapoliittista yhdentymistä. Komissio haluaisi kirjata tämän EU:n perussopimukseen, jonka muuttamista suunnitelmassa ehdotetaan. Kaikkien uusien järjestelyjen olisi luotava tasapainoa talouskurin ja vastuullisuuden sekä solidaarisuuden välille.

Suunnitelman mukaan talous- ja rahaliiton maiden on toimittava nopeammin ja päättäväisemmin kuin koko EU:n, mutta kuitenkin linjassa kaikkia 27:ää EU-maata koskevan politiikan kanssa.

Kokouksessa asiasta pyydettiin konkreettisempia ideoita ja aikatauluehdotuksia kesäkuuhun 2013 mennessä.

13.–14.12. pidetyn huippukokouksen muita aiheita olivat EU-jäsenyyshakemukset, ulkopoliittiset kysymykset ja puolustus. Komissio pohtii parhaillaan, kuinka Euroopan puolustusalan tehokkuutta ja kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä