Διαδρομή πλοήγησης

Οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ έφεραν την Ευρωζώνη κοντύτερα στην τραπεζική ένωση κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους, στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών τα ξημερώματα της 13ης Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν αργότερα την ίδια ημέρα πράσινο φως στην τραπεζική ένωση.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ασκεί ενιαία και άμεση εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης, πιθανότατα από τον Ιανουάριο 2014. Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός αφορά κατά κύριο λόγο τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά θα είναι ανοικτός και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε τη συμφωνία δηλώνοντας ότι αυτή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης. "Δεν θα ανεχτούμε πλημμελή εποπτεία για καμία από τις 6.000 τράπεζες της Ευρωζώνης" τόνισε.

Τώρα, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, και για την εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών εξυγίανσης των τραπεζών και εγγύησης των καταθέσεων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετικές προτάσεις εντός του 2013.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε στην ημερήσια διάταξη και το σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ για μια στενότερη ένωση DeutschEnglishfrançaisportuguês . Το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, καθορίζει την πορεία για μια πλήρη οικονομική, νομισματική, δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Μιά τέτοιου είδους στενότερη συνεργασία θα οδηγήσει στην συντονισμένη, και συνεπώς, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στην ΕΕ.

Το σχέδιο καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν στις εξής τρεις κινήσεις τους επόμενους 18 μήνες:

  • εφαρμογή όσων μεταρρυθμίσεων έχουν ήδη συμφωνηθεί, ή πρόκειται σύντομα να συμφωνηθούν, για μια καλύτερη οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση
  • συμφωνία για τους κανόνες παρέμβασης στην περίπτωση που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα
  • έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020 DeutschEnglishfrançais .

Στην ομιλία του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε πόσο επείγον είναι να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο αυτό. Κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, τους ζήτησε να συμφωνήσουν για την πορεία προς μια οικονομική και νομισματική ένωση. Η Επιτροπή επιθυμεί μάλιστα να δει μια τέτοια απόφαση να περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ΕΕ, και για το λόγο αυτό το σχέδιο στρατηγικής προτείνει και αλλαγή των Συνθηκών. Κάθε νέα ρύθμιση που θα αποφασιστεί θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και ευθύνης, αφενός, και αλληλεγγύης, αφετέρου.

Στο σχέδιο στρατηγικής αναφέρεται ότι οι χώρες που προσχωρούν στην οικονομική και νομισματική ένωση θα πρέπει να ενεργούν ταχύτερα και αποφασιστικότερα από την ευρύτερη ΕΕ, παραμένοντας παράλληλα πιστές στις πολιτικές που ασκούνται στο επίπεδο των 27 κρατών μελών.

Κατά τη συνεδρίαση ζητήθηκε να παρουσιαστούν μέχρι τον Ιούνιο 2013 συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα.

Στη σύνοδο κορυφής της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου εξετάστηκαν επίσης αιτήσεις προσχώρησης στην ΕΕ, καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή το πώς θα γίνει αποτελεσματικότερος και ανταγωνιστικότερος ο αμυντικός τομέας της ΕΕ.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι