Навигационна пътека

Лидерите на ЕС

На обичайното си заседание в края на годината, състояло се на 13 и 14 декември в Брюксел, президентите и министър-председателите на страните от ЕС направиха стъпка, която доближава еврозоната до банков съюз.

След като рано сутринта на 13 декември финансовите министри постигнаха споразумение по въпроса, по-късно през деня лидерите на ЕС дадоха зелена светлина на банковия съюз.

В резултат на споразумението вероятно от януари 2014 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще упражнява пряк контрол върху банките в еврозоната. Единният надзорен механизъм е създаден за страните от еврозоната, но е отворен и за други страни от ЕС.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу приветства споразумението, като заяви, че то показва, че ЕС и еврозоната предлагат добри условия за развиване на бизнес. „Няма да толерираме недостатъчен контрол над която и да е от 6000 банки в еврозоната“, каза той.

Сега е нужно да се постигне споразумение за правилата за банковия капитал и за стандартизирането на схемите на отделните страни за оздравяване на банки и гарантиране на депозити. През 2013 г. Комисията ще направи предложения по тези въпроси.

Европейската комисия включи в дневния ред и плана на ЕС за по-тесен съюз DeutschEnglishfrançaisportuguês . Представен за пръв път през ноември, той очертава пътя към пълна икономическа, парична, бюджетна и политическа интеграция. По-тясното сътрудничество в тези области ще помогне да се гарантира, че мерките за справяне с икономически проблеми на равнище ЕС са координирани и следователно – по-ефективни.

Съгласно плана ЕС трябва да извърши следните три неща през следващите 18 месеца:

  • да приложи договорените вече реформи (или тези, които са в процес на подготовка) за по-добро икономическо и бюджетно управление;
  • да постигне споразумение за правилата на намеса при финансови затруднения на банките;
  • да одобри бюджета на ЕС за 2014-2020 г. DeutschEnglishfrançais .

В обръщението си към събраните в Брюксел държавни и правителствени ръководители председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу изтъкна необходимостта от спешни действия по плана. Той призова страните от ЕС да продължат реформите.

Председателят на Комисията настоя лидерите от ЕС да постигнат споразумение за пътя към икономически и паричен съюз. Комисията би желала това да бъде записано в основните договори на ЕС, поради което в плана се предлагат изменения в договорите. Всяка нова договореност ще трябва да постига равновесие между икономическата дисциплина и отговорност и солидарността.

В плана се обяснява, че страните, които желаят да участват в икономическия и паричен съюз, трябва да действат по-бързо и решително, отколкото ЕС като цяло, като в същото време следват политиките, засягащи всички 27 страни членки.

В отговор на това участниците в срещата поискаха до юни 2013 г. да бъдат представени повече конкретни идеи и предложения.

На срещата на 13-14 декември бяха обсъдени също така кандидатури за членство в ЕС и въпроси от областта на външната политика и отбраната. В момента Комисията полага усилия за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на европейския отбранителен сектор.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки