Sökväg

EU-ekonomin i fokus på toppmötet - 13/12/2012

EU-ledarna

När EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas på årets sista toppmöte i Bryssel den 13–14 december ska de diskutera EU-kommissionens vision om en bankunion och fördjupat ekonomiskt och monetärt samarbete.

Finansministrarna enades tidigt på luciamorgonen om regler för en gemensam banktillsyn. Det är ett första steg mot en bankunion och innebär att Europeiska centralbanken (ECB) får direkt tillsyn över de största bankerna i euroländerna.

Ländernas finansministrar har redan sagt ja till att överföra makt åt ECB. Om stats- och regeringscheferna också godkänner reglerna kan systemet starta i januari 2014.

EU-kommissionen har också satt upp planen om en fördjupad union DeutschEnglishfrançaisportuguês på toppmötets dagordning. Planen lades fram i november och stakar ut vägen mot en fullständig ekonomisk, monetär, finanspolitisk och politisk integration. Med bättre samordning kan länderna effektivare hantera de ekonomiska problemen i EU.

Enligt planen ska EU de kommande 18 månaderna

  • genomföra de reformer för bättre ekonomisk och budgetmässig styrning som man redan enats om (eller som är på gång)
  • enas om regler för åtgärder vid bankkriser
  • anta en EU-budget för 2014–2020 DeutschEnglishfrançais .

På toppmötet tänker kommissionens ordförande José Manuel Barroso framhålla hur viktigt det är att snabbt börja genomföra planen.

Han vill uppmuntra EU-länderna att fortsätta sitt reformarbete och fatta beslut om viktiga initiativ, som bankunionen.

Barroso ska också be EU-ledarna att enas om en väg mot en ekonomiskt och monetär union. Kommissionen skulle vilja se detta inskrivet i EU:s grundfördrag, så i planen föreslås vissa fördragsändringar. Eventuella nya regler måste väga ekonomisk disciplin och ansvar mot solidaritet.

Enligt planen måste de länder som vill bilda en ekonomisk och monetär union agera snabbare och mer beslutsamt än övriga EU. Men de måste också ta hänsyn till den politik som de 27 EU-länderna beslutar om tillsammans.

Toppmötet den 13–14 december kommer också att handla om EU-medlemskapsansökningar, utrikespolitik och försvarsfrågor. Kommissionen håller på att undersöka hur EU:s försvarssektor kan bli effektivare och konkurrenskraftigare.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar