Navigacijska pot

Voditelji EU o tesnejšem gospodarskem povezovanju - 13/12/2012

Voditelji EU

Voditelji držav in vlad EU bodo na svojem rednem zasedanju ob koncu leta 13. in 14. decembra v Bruslju razpravljali o načrtu za močnejšo ekonomsko, monetarno in bančno unijo, ki ga je pripravila Evropska komisija.

Voditelji naj bi tako prižgali zeleno luč bančni uniji, o kateri so se 13. decembra v zgodnjih jutranjih urah dogovorili evropski ministri za finance in v kateri bo Evropska centralna banka imela neposreden nadzor nad bankami evrskega območja.

Nacionalni finančni ministri so že potrdili prenos pooblastil z nacionalnih vlad na Evropsko centralno banko. Če bodo načrt zdaj podprli še voditelji držav in vlad, bi lahko nova unija začela delovati že januarja 2014.

Evropska komisija je na dnevni red Evropskega sveta uvrstila tudi načrt EU za tesneje povezano unijo DeutschEnglishfrançaisportuguês . Načrt je predstavila novembra, v njem pa je začrtala pot do popolne ekonomske, monetarne, fiskalne in politične povezave. Takšna povezava bi namreč pripomogla k bolj usklajenemu in učinkovitejšemu reševanju skupnih ekonomskih težav v EU.

Po tem načrtu bi bilo treba v EU v prihodnjih 18 mesecih napraviti troje:

  • izvesti že dogovorjene reforme (oziroma ki so v postopku sprejemanja), ki bodo omogočile boljše gospodarsko in proračunsko upravljanje,
  • doseči dogovor o pravilih za državne intervencije ob finančnih težavah bank,
  • potrditi proračun EU za obdobje 2014–2020 DeutschEnglishfrançais .

Predsednik Komisije José Manuel Barroso bo v svojem govoru pred predsedniki držav in vlad EU poudaril nujnost takojšnjega ukrepanja.

Države EU bo pozval, naj nadaljujejo reforme, voditelje pa, naj odločijo o ključnih pobudah, denimo o bančni uniji.

Voditelje EU bo tudi pozval, naj se sporazumejo o vzpostavitvi ekonomske in monetarne unije. Evropska komisija želi ekonomsko in monetarno unijo zapisati v osnovne pogodbe EU, zato njen načrt predvideva spremembe pogodb. Kakršnakoli že bo nova ureditev, ob ekonomski disciplini in odgovornosti bo morala upoštevati solidarnost.

Po načrtu Komisije bodo morale države podpisnice ekonomske in monetarne unije ukrepati hitreje in odločneje kot EU na splošno, pri tem pa spoštovati politike, ki zadevajo vseh 27 držav EU.

Na zasedanju 13. in 14. decembra bodo obravnavali tudi prošnje za članstvo v EU ter zunanjepolitična in obrambna vprašanja. Evropska komisija trenutno preučuje načine, kako doseči večjo učinkovitost in konkurenčnost evropskega obrambnega sektorja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave