Navigációs útvonal

Az EU vezetői megvitatják, hogy miképp lehet elmélyíteni a gazdasági integrációt - 13/12/2012

Uniós vezetők

Az állam- és kormányfők a szokásos év végi brüsszeli ülésükön, melyre idén december 13-án és 14-én kerül sor, a gazdasági és monetáris unió megerősítésére, valamint a bankunió létrehozására vonatkozó bizottsági tervekről tárgyalnak.

Miután az Unió pénzügyminiszterei ma hajnalban megállapodásra jutottak, az uniós országok vezetőin a sor, hogy zöld utat adjanak a bankunió létrehozásának, melynek révén az Európai Központi Bank (EKB) közvetlen felügyeletet gyakorol majd az euróövezetben működő pénzintézetek felett.

A pénzügyminiszterek már jóváhagyták, hogy a nemzeti kormányok ebből a célból jogosítványokat ruházzanak át az Európai Központi Bankra. Amennyiben az uniós országok vezetői is áldásukat adják a tervre, a bankunió akár már 2014 januárjában életbe léphet.

A csúcstalálkozó napirendjén van továbbá az a novemberben előterjesztett terv DeutschEnglishfrançaisportuguês is, amely a gazdasági és monetáris unió elmélyítését célozza, A tervben a Bizottság kijelöli az utat a teljes gazdasági, monetáris, költségvetési és politikai integráció felé. Szorosabb koordinációra van szükség ezeken a területeken ahhoz, hogy a tagállamok összehangolt válaszintézkedéseket hozhassanak az EU-szerte jelentkező gazdasági problémákra, és ezáltal hathatósabban fel tudjanak lépni velük szemben.

A terv szerint az EU-nak az elkövetkezendő 18 hónapban:

  • végre kell hajtania a gazdasági és költségvetési irányítás javítását célzó, már elfogadott (vagy elfogadásra váró) reformokat;
  • közös szabályokat kell létrehoznia a pénzügyi nehézségekkel küszködő bankok megsegítésére vonatkozóan;
  • el kell fogadnia a 2014–2020-as időszakra vonatkozó uniós költségvetést DeutschEnglishfrançais .

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke a brüsszeli csúcstalálkozón hangsúlyozni fogja az EU állam- és kormányfőinek, hogy sürgősen intézkedni kell a tervben foglaltak megvalósítása érdekében.

Barroso elnök nyomatékosan fel fogja szólítani a tagállamokat a reformok folytatására, az állam- és kormányfőket pedig arra, hogy döntsenek a legfontosabb kezdeményezésekről, így például a bankunió létrehozásáról is.

A Bizottság elnöke fel fogja kérni továbbá az EU vezetőit, hogy állapodjanak meg a gazdasági és monetáris unió elmélyítésének lépéseiről. A Bizottság azt szeretné, ha ezek az elképzelések az EU alapszerződéseibe is belekerülnének, ezért a terv a szerződések ilyen irányú módosítását javasolja. A tagállamok által létrehozandó új együttműködési keretben a gazdasági fegyelem és felelősségvállalás mellett a szolidaritás elvének is megfelelően érvényesülnie kell.

Tervében a Bizottság kifejti, hogy a tényleges gazdasági és monetáris unió kiépítése mellett döntő országoknak gyorsabban és határozottabban kell cselekedniük, mint az EU egészének, ugyanakkor tiszteletben kell tartaniuk a mind a 27 tagállamot érintő uniós szakpolitikákat.

A december 13–14-i csúcstalálkozó résztvevői a gazdasági kérdések mellett meg fogják vitatni az uniós tagság iránti kérelmeket, valamint külpolitikai és védelmi kérdésekről is tárgyalnak majd. A Bizottság azon munkálkodik, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá és versenyképesebbé tenni Európa védelmi ágazatát.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek