Navigointipolku

EU:n johtajat keskustelevat talousunionista - 13/12/2012

EU-maiden johtajat

EU-maiden johtajat keskustelevat 13.-14.12.2012 Brysselissä taloudellisen, rahapoliittisen ja pankkivalvontaan liittyvän yhdentymisen tiivistämisestä.

EU:n valtiovarainministerien päästyä yhteisymmärrykseen pankkivalvonnan periaatteista 13.12. aamutunneilla EU-maiden johtajilta pyydetään vihreää valoa pankkiunionille, jossa Euroopan keskuspankki (EKP) saa valtuudet valvoa euroalueen pankkeja.

Valtiovarainministerit ovat jo hyväksyneet kansallisten viranomaisten toimivallan siirron EKP:lle. Jos valtionpäämiehet vahvistavat suunnitelman, järjestelmä voisi olla toimintavalmis tammikuussa 2014.

Huippukokouksessa käsitellään myös komission suunnitelmaa EU:n yhdentymisen tiivistämisestä DeutschEnglishfrançaisportuguês . Suunnitelma julkistettiin marraskuussa, ja sen tavoitteena on saavuttaa kattava taloudellinen, rahapoliittinen, julkistaloudellinen ja poliittinen yhdentyminen. Tiiviimmän yhteistyön ansiosta voitaisiin varmistaa koordinoidumpi ja tehokkaampi reagointi EU:n laajuisiin talousongelmiin.

Suunnitelmassa patistetaan EU:ta tekemään seuraavien 18 kuukauden kuluessa kolme asiaa:

  • toteuttamaan jo sovitut – tai pian sovittavat – uudistukset, jotka koskevat talous- ja finanssipolitiikan tehostamista
  • sopimaan väliintulon säännöistä pankkien rahavaikeuksissa
  • hyväksymään EU:n talousarvio vuosille 2014–2020 DeutschEnglishfrançais .

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso aikoo korostaa EU:n johtajille suunnitelman pikaisen toteuttamisen tärkeyttä.

Hän kehottaa EU-maita jatkamaan uudistuksiaan ja niiden johtajia päättämään tärkeimmistä ehdotuksista, kuten pankkiunionista.

Barroso aikoo myös pyytää EU:n johtajia sopimaan tavasta edetä kohti talous- ja rahapoliittista unionia. Komissio haluaisi kirjata tämän EU:n perussopimukseen, jonka muuttamista suunnitelmassa ehdotetaan. Kaikkien uusien järjestelyjen olisi luotava tasapainoa talouskurin ja vastuullisuuden sekä solidaarisuuden välille.

Suunnitelman mukaan talous- ja rahaliiton maiden on toimittava nopeammin ja päättäväisemmin kuin koko EU:n, mutta kuitenkin linjassa kaikkia 27:ä EU-maata koskevan politiikan kanssa.

13.–14.12. pidettävän huippukokouksen muita aiheita ovat EU-jäsenyyshakemukset, ulkopoliittiset kysymykset ja puolustus. Komissio pohtii parhaillaan, kuinka Euroopan puolustusalan tehokkuutta ja kilpailukykyä voitaisiin parantaa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä