Навигационна пътека

Лидерите на ЕС обсъждат по-тясна икономическа интеграция - 13/12/2012

Лидерите на ЕС

Президентите и министър-председателите на страните от ЕС ще се запознаят с визията на Европейската комисия за по-тесен икономически, паричен и банков съюз на традиционната си среща в края на годината на 13 и 14 декември в Брюксел.

След постигането на споразумение между финансовите министри рано сутринта на 13 декември сега е ред на лидерите на страните от ЕС да дадат зелена светлина на банков съюз, при който Европейската централна банка (ЕЦБ) ще упражнява пряк контрол върху банките в еврозоната.

Прехвърлянето на правомощия от националните правителства към ЕЦБ вече бе одобрено от министрите на финансите на страните членки. Ако техните шефове – лидерите на ЕС – подкрепят плана, системата ще започне да функционира през януари 2014 г.

Европейската комисия включи в дневния ред и плана на ЕС за по-тесен съюз DeutschEnglishfrançaisportuguês . Представен за пръв път през ноември, той очертава пътя към пълна икономическа, парична, бюджетна и политическа интеграция. По-тясното сътрудничество в тези области ще помогне да се гарантира, че мерките за справяне с икономически проблеми на равнище ЕС са координирани и следователно – по-ефективни.

Съгласно плана ЕС трябва да извърши следните три неща през следващите 18 месеца:

  • да приложи договорените вече реформи (или тези, които са в процес на подготовка) за по-добро икономическо и бюджетно управление;
  • да постигне споразумение за правилата за намеса при финансови затруднения на банките;
  • да одобри бюджета на ЕС за 2014-2020 г. DeutschEnglishfrançais .

В обръщението си към събраните в Брюксел държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу ще изтъкне необходимостта от спешни действия по плана.

Той ще призове страните от ЕС да продължат реформите, а лидерите им – да вземат решения по ключови инициативи, като например инициативата за банков съюз.

Председателят Барозу ще настоява лидерите от ЕС да постигнат споразумение за пътя към икономически и паричен съюз. Комисията би желала това са бъде записано в основните договори на ЕС, поради което в плана се предлагат изменения в договорите. Всяка нова договореност ще трябва да постига равновесие между икономическата дисциплина и отговорност и солидарността.

В плана се обяснява, че страните, които желаят да участват в икономическия и паричен съюз, трябва да действат по-бързо и решително, отколкото ЕС като цяло, като в същото време следват политиките, засягащи всички 27 страни членки.

На срещата на 13-14 декември ще бъдат обсъдени също така кандидатури за членство в ЕС и въпроси от областта на външната политика и отбраната. В момента Комисията полага усилия за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на европейския отбранителен сектор.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки