Cale de navigare

Măsuri mai dure pentru combaterea evaziunii fiscale în UE - 11/12/2012

Un calculator şi o pereche de ochelari pe un raport financiar © iStockphoto

Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual în UE prin evaziune şi fraudă fiscală. Un nou plan de acţiune încurajează guvernele europene să promoveze măsuri comune împotriva companiilor şi a persoanelor care se sustrag de la plata impozitelor.

Planul de acţiune pentru combaterea fraudei şi evaziunii fiscale prevede măsuri pe termen scurt, mediu şi lung menite să soluţioneze problema şi să conducă la recuperarea banilor datoraţi.

UE recomandă ca această campanie să înceapă cu acţiuni împotriva paradisurilor fiscale şi a lacunelor juridice pe care unele companii le folosesc pentru a evita plata taxelor.

Ţările din UE au în prezent standarde variate cu privire la definirea paradisurilor fiscale şi, prin urmare, au metode diferite de acţiune. Aceasta înseamnă că tranzacţiile care implică paradisuri fiscale se pot derula cel mai uşor prin intermediul ţărilor care au legislaţia cea mai tolerantă.

O abordare comună cu privire la detectarea şi apoi combaterea paradisurilor fiscale i-ar împiedica pe evazionişti să profite de diferenţele existente la nivelul sistemelor naţionale.

UE le recomandă statelor membre să întocmească o listă neagră a locurilor care pot reprezenta paradisuri fiscale. Astfel s-ar transmite un semnal puternic, care ulterior ar putea fi urmat de o modificare a acordurilor fiscale aflate în prezent în vigoare. La rândul său, acest lucru ar descuraja investitorii.

Pentru a preveni sustragerea companiilor de la plata taxelor, ţările din UE ar trebui să consolideze mai întâi convenţiile privind evitarea dublei impuneri - datorită acestora, companiile active în mai multe ţări nu trebuie să plătească impozite în fiecare dintre ele. Lacunele existente le permit unor companii să abuzeze de aceste convenţii şi să nu plătească impozite deloc.

Această formă de evaziune fiscală, cunoscută şi sub denumirea de „planificare fiscală agresivă”, se înregistrează tot mai des, iar planul de acţiune recomandă soluţionarea aspectelor tehnice şi juridice care o fac posibilă.

Dacă ţările membre încearcă să abordeze pe cont propriu această problemă, există riscul ca întreprinderile vizate să se stabilească pur şi simplu în altă ţară cu o legislaţie mai permisivă. Este nevoie de o acţiune la nivelul UE pentru a elimina lacunele juridice şi pentru a ne asigura că nicio ţară nu suferă pierderi financiare pentru că a acţionat singură.

Comisia Europeană ar urma să monitorizeze punerea în aplicare a acestor recomandări şi să facă presiuni asupra ţărilor care nu fac progrese suficiente.

Planul va fi înaintat spre aprobarea Parlamentului European şi a miniştrilor de finanţe din UE.

Între timp, Comisia va mai elabora o serie de propuneri de iniţiative suplimentare pentru combaterea evaziunii fiscale, cum ar fi:

  • elaborarea unui cod al contribuabililor
  • introducerea la nivelul UE a unui număr de identificare fiscală
  • o revizuire a dispoziţiilor europene împotriva abuzurilor
  • elaborarea de orientări privind trasabilitatea fluxurilor financiare.

Măsuri UE împotriva evaziunii şi fraudei fiscale Deutsch (de) English (en) français (fr)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile