Navigációs útvonal

Az EU keményen fellép az adóelkerülőkkel szemben - 11/12/2012

Pénzügyi jelentés, rajta számológép és szemüveg © iStockphoto

Az EU országai évente mintegy 1 billió, azaz ezer milliárd euró bevételtől esnek el adócsalás és adókikerülés miatt. Az új uniós cselekvési terv közös fellépésre ösztönzi a tagországok kormányait azok ellen a cégek és magánszemélyek ellen, akik kibújnak az adóterhek megfizetése alól.

A napokban előterjesztett cselekvési terv felvázolja, milyen intézkedéseket kell rövid, közép- és hosszú távon meghozni az adócsalás és az adókikerülés megakadályozása és az adótartozások behajtása érdekében.

Az EU javaslata értelmében a küzdelmet az adóparadicsomok elleni intézkedésekkel kell indítani, illetve meg kell akadályozni, hogy egyes cégek jogi kibúvók segítségével elkerülhessék, hogy adót fizessenek.

Az uniós tagállamok jelenleg eltérően határozzák meg, mi minősül adóparadicsomnak, ennélfogva az adóparadicsomok elleni fellépést szolgáló tagállami szabályok is eltérnek egymástól. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az adóelkerülők pénzügyi tranzakcióikat azokon az országokon keresztül bonyolítsák le, ahol a szabályok a legkevésbé szigorúak.

Ha a tagországok azonos kritériumok alapján azonosítanák az adóparadicsomokat, ezt követően pedig ugyanolyan szigorral lépnének fel velük szemben, sikeresen meg tudnák akadályozni, hogy az adóelkerülők kihasználják a tagállami rendszerek közötti különbségeket.

Az EU azt szorgalmazza, hogy az uniós országok állítsanak össze feketelistát az adóparadicsomként működő helyekről. Ez jelzésértékű lépés lenne, mely a jelenleg hatályos adóegyezmények módosítása előtt is megnyitná az utat, és így az adóparadicsomok vonzerejét is csökkentené.

Annak érdekében, hogy a cégek a jövőben ne bújjanak ki adófizetési kötelezettségük alól, az uniós országoknak első lépésben meg kell erősíteniük a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeiket, melyek azt hivatottak megakadályozni, hogy a több országban tevékeny cégek kétszeres adóterhet fizessenek. Sajnos az egyezmények több esetben jogi kiskapukat nyitnak, egyes vállalatok pedig ezeket kihasználva egyáltalán nem fizetnek adót.

Ezt a fajta adókikerülést a jog – szépítőleg – agresszív adótervezésnek hívja. A Bizottság cselekvési terve megoldási javaslatokat vázol fel arra vonatkozóan, hogyan lehet ezt az utóbbi időben egyre jobban elharapódzó gyakorlatot jogi úton felszámolni.

Ha az országok külön-külön próbálják a helyzetet orvosolni, fennáll a veszély, hogy az érintett cégek egyszerűen veszik a sátorfájukat, és másik országba helyezik át a székhelyüket. Éppen ezért uniós szintű közös fellépésre van szükség ahhoz, hogy bezárjuk a jogi kiskapukat, és megakadályozzuk, hogy a küzdelmet vállaló tagállamok rosszul járjanak anyagilag.

Az Európai Bizottság nyomon fogja követni a cselekvési tervben megfogalmazott ajánlások végrehajtását, és nyomást gyakorol majd azokra az országokra, amelyek nem tudnak megfelelő előrehaladást elérni.

A következő lépést az jelenti, hogy a tervet az Európai Parlament és az EU pénzügyminiszterei jóváhagyják.

Ezalatt pedig a Bizottság további javaslatokat dolgoz ki annak érdekében, hogy újabb uniós kezdeményezések induljanak az adókikerülés megakadályozása és felszámolása céljából. Példaként említhetők a következők:

  • adófizetői kódex kidolgozása,
  • uniós adóazonosító szám bevezetése,
  • az uniós jogszabályok visszaélések elleni rendelkezéseinek felülvizsgálata,
  • iránymutatások összeállítása a pénzmozgás nyomon követésére.

Mit tesz az EU az adócsalás és az adókikerülés ellen? Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek