Sti

EU til kamp mod skattesnyd - 11/12/2012

Regnemaskine og briller på regnskab © iStockphoto

Hvert år går der en billion euro (ca. 7,5 millioner kroner) tabt til skattesnyd og skattetænkning i EU. Ny handlingsplan opfordrer EU's regeringer til sammen at slå hårdt ned på virksomheder og private, der ikke betaler deres del.

Handlingsplanen mod skattesvig og skatteunddragelse indeholder, kort-, mellem- og langsigtede initiativer, der skal tackle problemet og hente skattepengene hjem.

EU henstiller, at kampagnen skal starte med en indsats mod skattely og mod de tekniske detaljer, som visse virksomheder bruger for at undgå at betale skat.

Lige nu har EU-landene forskellige definitioner af, hvad et skattely er, og derfor er deres regler også forskellige. Det betyder, at transaktioner, der går til skattely, kan sendes gennem de lande, der har en mere mild lovgivning.

Hvis vi i første omgang kortlægger, hvor skattelyene er – og derefter griber ind over for dem – kan vi forhindre, at skatteunddragerne udnytter forskellene mellem de enkelte landes systemer.

EU anbefaler, at landene udarbejder en sortliste over de steder, der fungerer som skattely. Det vil være et kraftigt signal, der kan følges op af ændringer i gældende skatteaftaler. Dette vil så afskrække mulige investorer.

For at undgå at virksomhederne unddrager sig skat, bør EU-landene først styrke de nuværende aftaler om dobbeltbeskatning. De gør, at virksomheder, der er aktive i mere end ét land, skal betale skat flere steder. Men på grund af smuthuller kan nogle virksomheder misbruge aftalerne og helt undgå at betale skat.

Der er sket en stigning i denne form for skatteunddragelse – der med et høfligt ord kaldes "skattetænkning" – og handlingsplanen peger på, hvordan man kan ordne de juridiske spidsfindigheder, der gør den slags muligt.

Risikoen for de lande, der prøver at klare problemet alene, er, at virksomhederne så bare kan flytte. Der skal en indsats på EU-plan til, så smuthullerne kan lukkes. Samtidig sikrer vi, at ingen lande kommer til at lide tab, fordi de gør noget ved problemet.

EU-Kommissionen vil overvåge, hvordan henstillingerne bliver ført ud i livet, og lægge pres på de lande, der går for langsomt frem.

Planen skal nu godkendes af EU-Parlamentet og EU-landenes finansministre.

I mellemtiden vil Kommissionen også arbejde på forslag om yderligere initiativer til bekæmpelse af skattesnyd, bl.a.:

  • En kodeks for skatteydere
  • Et EU-identifikationsnummer til skatteformål
  • En revision af bestemmelserne mod misbrug i EU-lovgivningen
  • Retningslinjer for sporing af pengestrømme.

EU's indsats mod skattesnyd og skattetænkning Deutsch (de) English (en) français (fr)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links