Navigációs útvonal

Az EU szorosabb unió kiépítését tervezi - 29/11/2012

Az uniós zászlót ábrázoló kirakós játék – a kirakós egyik darabja elmozdult a helyéről, s az így keletkezett résen fény tör át. © iStock/Eduard Härkönen

A Bizottság tervezetet fogadott el a teljes gazdasági, monetáris, költségvetési és politikai integráció megvalósításáról.

Az euróválság kitörése óta az EU számos intézkedést hozott, hogy tagállamai között szorosabbá fűzze a gazdasági és pénzügyi kötelékeket. A szorosabb koordináció megkönnyíti a kormányok számára, hogy válaszintézkedéseiket az EU főbb gazdasági kihívásaihoz, valamint a növekedés és a foglalkoztatás élénkítését célzó kezdeményezésekhez igazítsák.

Az ilyen kezdeményezések között említhetjük a hat uniós rendeletből álló jogalkotási csomagot English (en) , amelynek célja a tagállami költségvetések és államadósságok nyomon követése és ellenőrzése. Az EU emellett intézkedéseket hozott az eurózóna túlzott költségvetési hiánnyal küzdő országainak fokozott felügyeletére is.

Az Unió vezetői 2012 októberében megegyeztek arról, hogy a már meglévő eredményekre támaszkodva javaslatokat dolgoznak ki a bankunió, a költségvetési unió, a gazdasági unió és a politikai unió megvalósítására.

A Bizottság ennek alapján részletes tervet készített arról, miképpen érhetők el ezek a célok. A terv szerint az EU-nak az elkövetkezendő 18 hónapban:

  • végre kell hajtania a jobb gazdasági és költségvetési irányításra vonatkozó, már elfogadott (vagy elfogadásra váró) reformokat
  • közös szabályokat kell létrehoznia a pénzügyi nehézségekbe ütköző bankok megsegítésére (amelyek ki fogják egészíteni az uniós bankszektor felügyeletével kapcsolatos javaslatokat)
  • jóvá kell hagynia a 2014–2020-as időszakra vonatkozó uniós költségvetést DeutschEnglishfrançais – miután ez megtörtént, egy külön büdzsét kell létrehoznia, hogy segítsen az uniós országoknak gazdasági reformjuk végrehajtásában

Az EU az elkövetkezendő öt évben a tervek szerint előrehaladást fog elérni az adó- és foglalkoztatáspolitikák koordinálása terén is. Az eurózóna tagállamai közös költségvetést dolgoznak majd ki, amelyet az a cél fog vezérelni, hogy támogatást tudjon biztosítani a bajba került euróövezeti gazdaságoknak.

Szó van arról is, hogy ezt a költségvetést egy adósságtörlesztési alap egészítené ki. A tervek szerint az alap célja az lesz, hogy hozzásegítse a tagállamokat ahhoz, hogy súlyos államadósságaikat fenntartható szintre csökkentsék. A kedvezményezett országoknak szigorú szabályokat kell betartaniuk. Az eurózónának emellett lehetősége lenne arra, hogy közösen eurókincstárjegyeket bocsásson ki, és ezáltal tőkepiaci finanszírozást vegyen igénybe.

Az EU öt év múlva eljuthat oda, hogy lépéseket tegyen a teljes banki, költségvetési és gazdasági, később pedig politika unió felé. Ez az utolsó szakasz azonban az EU-szerződések módosítását és a demokratikus elszámoltathatóság növelését vonja majd maga után.

Ez a tervezet képezi a Bizottság hozzájárulását a szoros unióval kapcsolatos javaslatokhoz. A dokumentumot az EU vezetői a december 13–14-i ülésükön vitatják meg.

A tervezettel együtt a Bizottság közzétette a 2013. évi növekedési jelentését pdf - 109 KB [109 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) is. A jelentés közzétételével kezdetét veszi a hat hónapot felölelő és évente ismétlődő ún. európai szemeszter. A szemeszter során az uniós tagországok kormányai egymással együttműködve és konzultálva alakítják ki költségvetési és gazdaságpolitikájukat.

Az EU tervezete a szorosabb unióról

Az EU 2013. évi növekedési jelentése és a kapcsolódó javaslatok

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek