Навигационна пътека

Изобразяващ знамето на ЕС пъзел с един разместен елемент, върху който пада светлина. © iStock/Eduard Härkönen

План очертава пътя към пълна икономическа, парична, бюджетна и политическа интеграция.

От началото на дълговата криза ЕС въвежда мерки за по-тесни икономически и парични отношения между страните членки. По-тясното сътрудничество улеснява правителствата да координират своите мерки за справяне с основните икономически предизвикателства пред ЕС, както и да подкрепят усилията за повишаване на растежа и заетостта.

Усилията включват пакет от 6 законодателни акта на ЕС English (en) за подобряване на наблюдението и контрола над бюджетите и публичните дългове на страните членки, както и мерки за засилване на мониторинга над страните от еврозоната, които имат прекомерни бюджетни дефицити.

През октомври 2012 г. лидерите на ЕС се споразумяха да задълбочат постигнатото в това отношение и призоваха за създаване на банков съюз, фискален съюз, икономически съюз и политически съюз.

Сега Комисията представя подробен план , в който са набелязани стъпките за постигане на тези цели. През следващите 18 месеца ЕС трябва да:

  • приложи договорените вече реформи (или тези, които са в процес на подготовка) за по-добро икономическо и бюджетно управление;
  • установи общи правила за намеса, когато банките имат финансови проблеми – това ще допълни предложенията за банков надзор в ЕС;
  • одобри бюджета на ЕС за 2014-2020 г. DeutschEnglishfrançais – когато това стане, ще бъде създаден отделен бюджет за подпомагане на извършването на икономически реформи в страните от ЕС.

През следващите 5 години ЕС ще напредне в координирането на данъчната политика и политиката на заетост. Ще бъде създаден общ бюджет на еврозоната, за да се помага на страните, чиито икономики изпитват затруднения.

Този бюджет може да бъде подкрепен от фонд за обратно изкупуване на дълга, който ще помага на страните да сведат големите си публични дефицити до устойчиви равнища. Страните, използващи фонда, ще трябва да следват строги правила. Еврозоната може също така колективно да емитира европейски ценни книжа, за да натрупа средства на капиталовите пазари.

След 5 години ЕС може да направи следващите стъпки към пълен банков, бюджетен и икономически съюз, последван от политически съюз. Тези по-късни стъпки ще изискват изменения на договорите на ЕС и повишена демократична отчетност.

Планът на Комисията е нейният принос към предложенията за по-тесен съюз, който лидерите на ЕС ще обсъждат на срещата си на 13-14 декември.

Заедно с плана Комисията публикува и обзора на растежа за 2013 г. pdf - 109 KB [109 KB] čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) . Това отбелязва началото на европейския семестър - ежегодният 6-месечен цикъл, по време на който правителствата от ЕС се консултират взаимно, за да координират икономическите и бюджетните си политики.

План на ЕС за по-тесен съюз

Обзор на растежа в ЕС за 2013 г. и свързани с него предложения

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки