Navigacijska pot

Nemirni časi za gospodarstvo EU - 07/11/2012

Roka s kemičnim svinčnikom kaže na borzne podatke na zaslonu © iStock/archives

Kratkoročne napovedi kažejo šibko gospodarsko aktivnost v EU in evrskem območju. Toda rast BDP naj bi se leta 2013 postopno spet povečala in se leta 2014 še utrdila.

Evropska komisija je 7. novembra objavila jesensko gospodarsko napoved English za evrsko območje in Evropsko unijo kot celoto. Kazalniki za obdobje 2012–2014 zajemajo bruto domači proizvod (GDP), inflacijo, brezposelnost in javne finance.

Posledice finančne krize še naprej dušijo gospodarsko rast in zaposlovanje v EU in evrskem območju, toda z letom 2013 naj bi gospodarstvo postopno začelo okrevati.

Bruto domači proizvod

Leta 2012 se bo realna rast BDP v EU skrčila za 0,3 %, v evrskem območju pa za 0,4 %. Toda odločni politični ukrepi za obvladovanje krize in boljše delovanje ekonomske in monetarne unije so pripomogli k stabilnejšim gospodarskim razmeram v EU.

Ponovna rast se pričakuje leta 2013: po napovedih naj bi se BDP v EU povečal za 0,4 %, v evrskem območju pa za 0,1 %, vendar bodo med državami članicami še naprej velike razlike. Počasi se spet krepi konkurenčnost v državah, kjer je izginila.

Takšna gibanja bodo skupaj s strukturnimi reformami utrla pot močnejši in enakomerneje razporejeni gospodarski rasti leta 2014, ko naj bi se BDP v EU povečal za 1,6 %, v evrskem območju pa za 1,4 %.

Brezposelnost

Glede na šibko gospodarsko aktivnost se bo brezposelnost leta 2012 dvignila na 10,5 % v EU in 11,3 % v evrskem območju. Leta 2013 bo dosegla 10,9 % v EU in 11,8 % v evrskem območju, nato pa bo leta 2014 rahlo upadla.

Evropski komisar za ekonomske in monetarne zadeve Olli Rehn

„Po naših napovedih naj bi na začetku prihodnjega leta začeli beležiti postopno povečanje gospodarske rasti. S pomembnimi političnimi odločitvami smo postavili temelje za krepitev zaupanja. Zmanjšali smo pritisk trgov, toda povsem zadovoljni ne moremo biti. Evropa mora nadaljevati zdravo fiskalno politiko in strukturne reforme ter tako ustvariti pogoje za trajnostno rast, ki bo posledično znižala sedanjo nesprejemljivo visoko stopnjo brezposelnosti.“

Inflacija

Po ocenah naj bi leta 2013 inflacija v EU padla na 2,0 % in v evrskem območju na 1,8 %.

Več o gospodarskih napovedih EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave