Navigációs útvonal

Az EU gazdasága: viharos vizeken hajózva - 07/11/2012

Tollat tartó kéz, mely árfolyamokat és grafikonokat megjelenítő LCD-kijelzőre mutat © iStock/archives

Az Európai Unió és az euróövezet gazdaságának rövid távú kilátásait továbbra is bizonytalanság jellemzi, de az előrejelzések szerint 2013-ban már nőni fog a GDP, 2014-ben pedig további erősödés várható.

A Bizottság november 7-én közzétette őszi gazdasági előrejelzését English az euróövezetre és az Európai Unió egészére vonatkozóan. Az előrejelzés különböző gazdasági mutatók, így a bruttó hazai termék (GDP), az infláció, valamint a foglalkoztatási és az államháztartási adatok segítségével vetíti előre a gazdaság alakulását a 2012 és 2014 közötti időszakra.

A pénzügyi válság továbbra is rányomja bélyegét a növekedésre és a foglalkoztatásra az euróövezetben és az EU egészében egyaránt, de a várakozások szerint 2013-ban fokozatosan helyre fog állni a gazdasági növekedés.

Bruttó hazai termék

Az EU reál GDP-je 2012-ben – az egész évet tekintve – 0,3%-kal, az euróövezeté pedig 0,4%-kal fog csökkeni. A válság kezelését, valamint a gazdasági és monetáris unió működésének javítását célzó határozott szakpolitikai intézkedések azonban jelentősen hozzájárultak az uniós gazdaság megszilárdításához.

2013-ban a gazdaság várhatóan újra növekedési pályára áll: az EU egészében 0,4%-os, az euróövezetben pedig 0,1%-os GDP-bővülés várható, bár továbbra is jelentős eltérések lesznek az egyes tagországok között. Azok az országok, amelyek korábban veszítettek versenyképességükből, most fokozatosan visszanyerik azt.

A strukturális reformokkal együtt ez meg fogja alapozni, hogy 2014-ben erőteljesebb és egyenletesebb gazdasági bővülés bontakozzon ki. A 2014-re vonatkozó előrejelzések szerint az EU egészében 1,6%-os, az euróövezetben 1,4%-os GDP-bővülés várható.

Munkanélküliség

A lanyha gazdasági tevékenység következtében a munkanélküliségi ráta 2012-ben az EU-ban várhatóan eléri a 10,5%-ot, az euróövezetben pedig a 11,3%-ot. Az előrejelzések szerint a munkanélküliség 2013-ban fog tetőzni, mégpedig 10,9%-os szinten az EU-ban, illetve 11,8%-os szinten az euróövezetben, majd 2014-ben valamelyest mérséklődni fog.

A gazdasági kilátásokat illetően Olli Rehn, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős európai biztos így fogalmazott:

„Előrejelzésünk szerint a következő év elejétől az európai növekedési kilátások fokozatosan javulni fognak. Jelentős szakpolitikai döntések születtek, amelyek megteremtették a bizalom megerősítésének alapjait. A piacokra nehezedő nyomás enyhült ugyan, de még nem dőlhetünk elégedetten hátra. A jelenleg elfogadhatatlanul magas munkanélküliség csökkentése érdekében Európának tovább kell haladnia a strukturális reformokkal ötvözött, szilárd alapokon nyugvó költségvetési politika által kijelölt úton, hogy megteremthesse a fenntartható fejlődés feltételeit.”

Infláció

2013-ban az infláció az EU-ban várhatóan 2%-ra, az euróövezetben pedig 1,8%-ra csökken.

Bővebben az EU gazdasági előrejelzéseiről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek