Διαδρομή πλοήγησης

Η οικονομία της ΕΕ: ταξίδι σε ταραγμένα νερά - 07/11/2012

Ένα χέρι δείχνει στοιχεία σε οθόνη LCD © iStock/archives

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της ΕΕ και την ευρωζώνη παραμένουν δυσοίωνες. Προβλέπεται όμως σταδιακή επιστροφή στην αύξηση του ΑΕΠ για το 2013, με περαιτέρω ενίσχυση το 2014.

Στις 7 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις English για την Ευρωζώνη και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προβλέψεις αφορούν δείκτες όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ο πληθωρισμός, η απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά για το 2012-14.

Οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης εξακολουθούν να επηρεάζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, αναμένεται όμως σταδιακή επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη από τις αρχές του 2013.

Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν

Το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,3% στην ΕΕ και κατά 0,4% στην Ευρωζώνη το 2012. Ωστόσο, σημαντικές πολιτικές ενέργειες αντιμετώπισης της κρίσης και μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της οικονομίας της ΕΕ.

Το 2013 αναμένεται σταδιακή επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% στην ΕΕ και κατά 0,1% στην ευρωζώνη, αν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η ανταγωνιστικότητα, όμως, που απουσίαζε από ορισμένες χώρες της ΕΕ, αποκαθίσταται σιγά-σιγά.

Το γεγονός αυτό συνοδευόμενο και από διαρθρωτικές αλλαγές θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερη και πιο ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη το 2014, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% στην ΕΕ και κατά 1,4% στην Ευρωζώνη.

Ανεργία

Λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το 2012 η ανεργία προβλέπεται να φθάσει το 10,5% στην ΕΕ και το 11,3% στην Ευρωζώνη. Το 2013, θα ανέλθει στο υψηλότερο ποσοστό της, 10,9% στην ΕΕ και 11,8% στην Ευρωζώνη, προτού αρχίσει να υποχωρεί ελαφρά το 2014.

Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων:

"Οι προβλέψεις μας συντείνουν προς μια σταδιακή βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης από τις αρχές του επόμενου έτους. Η λήψη σημαντικών αποφάσεων πολιτικής έθεσε τα θεμέλια για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Μειώθηκε η άσκηση πίεσης στις αγορές, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για να επαναπαυόμαστε Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνδυάζει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη μείωση των σημερινών, απαράδεκτα υψηλών επιπέδων ανεργίας."

Πληθωρισμός

Αναμένεται μείωση του πληθωρισμού στο 2,0% στην ΕΕ και στο 1,8% στην Ευρωζώνη το 2013.

Περισσότερα για τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι