Sti

EU's økonomi: et skib i oprørte vande - 07/11/2012

Hånd med kuglepen peger på skærm med kurser © iStock/archives

På kort sigt ser det ikke lovende ud for væksten i EU og euroområdet. Men det ventes, at bnp gradvis begynder at vokse igen i 2013, og at væksten styrkes yderligere i 2014.

Den 7. november offentliggjorde Kommissionen sin økonomiske efterårsprognose English for euroområdet og EU som helhed.. Prognosen dækker forskellige indikatorer som bruttonationalprodukt (bnp), inflationen, beskæftigelse og de offentlige finanser i 2012-2014.

Finanskrisen kaster fortsat lange skygger over væksten og beskæftigelsen i EU og euroområdet, men den økonomiske vækst vender formentlig gradvis tilbage i begyndelsen af 2013.

Bruttonationalproduktet

Realvæksten i bnp ventes at være minus 0,3 % i EU og minus 0,4 % i euroområdet i 2012. De solide politiske initiativer, der er taget for at bremse krisen, og tiltagene for at forbedre den økonomiske og monetære union har dog hjulpet med til at stabilisere EU's økonomi.

I 2013 ventes væksten at vende langsomt tilbage: Bnp ventes at stige med 0,4 % i EU og 0,1 % i euroområdet, men der vil stadig være store forskelle mellem landene. Samtidig vil det tab af konkurrenceevne, der er sket i visse EU-lande, dog efterhånden blive genoprettet.

Sammen med strukturreformer vil dette bane vejen for en stærkere og bedre fordelt økonomisk vækst i 2014, hvor der ventes en bnp-vækst på 1,6 % i EU og 1,4 % i euroområdet.

Arbejdsløshed

På grund af afmatningen ventes der for 2012 en ledighed på 10,5 % i EU og 11,3 % i euroområdet. Tallet ventes at toppe med 10,9 % i EU og 11,8 % i euroområdet i 2013 for derefter at falde svagt i 2014.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn:

"Vores fremregninger viser en gradvis forbedring i EU's vækstudsigter fra begyndelsen af næste år. Store politiske beslutninger har skabt fundamentet for øget tillid til økonomien. Spændingerne på markedet er blevet mindre, men vi kan ikke bruge det som en sovepude. Europa må fortsat føre en fornuftig økonomisk politik og samtidig gennemføre strukturreformer. Sådan skaber vi forudsætningerne for langsigtet vækst, så ledigheden kan komme ned fra det nuværende – alt for høje – niveau."

Inflation

Inflationen ventes at falde til 2,0 % i EU og 1,8 % i euroområdet i 2013.

Mere om EU's økonomiske prognoser

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links