Sökväg

Hand som pekar med en penna på en LCD-skärm med börskurser © iStock

Den som köper finansiella produkter ska få bättre information och skydd enligt kommissionens förslag till nya regler.

Finanskrisen har tydligt visat att EU måste skärpa reglerna för försäljning av investeringsprodukter så att investerarna får tydlig information och bättre rådgivning.

Investeringsprodukterna för vanliga privatpersoner blir alltmer komplexa och reglerna har inte anpassats till utvecklingen. Kommissionens förslag ska få försäljare av investeringsprodukter att sätta kundens intressen i centrum.

Bättre information

Enligt ett av förslagen måste varje produkt åtföljas av ett standardiserat faktablad DeutschEnglish med vissa nyckeluppgifter. Faktabladet ska hjälpa investerarna att

  • hitta den information de behöver för att kunna fatta ett bra beslut
  • förstå även komplexa investeringsprodukter
  • jämföra risker och kostnader för olika produkter, så att de lättare kan välja den produkt som passar dem bäst.

Köpa försäkring – bättre skydd

De gällande reglerna för försäkringsprodukter tillämpas inte på samma sätt i alla EU-länder och är inte tillräckligt detaljerade för att ge ett gott skydd. Vissa produkter omfattas inte alls.

Kommissionen föreslår därför gemensamma regler för all försäkringsförmedling DeutschEnglishfrançais , oavsett om den sker direkt eller via en mäklare. Reglerna ska se till att kunderna får rätt råd och information om säljarens provision och andra avgifter.

Värdepappersfonder

Tre fjärdedelar av småspararnas kollektiva investeringar görs i fondföretag – europeiska värdepappersfonder DeutschEnglishfrançais . För att skydda investerarna förvaras fondföretagets tillgångar av ett särskilt förvaringsinstitut, som också kontrollerar att fondförvaltaren följer reglerna.

Förslaget innebär tydligare och mer enhetliga regler för fondföretag DeutschEnglishfrançais och omfattar

  • förvaringsinstitutens skyldigheter och ansvar
  • ersättningssystemen – de får inte uppmuntra till överdrivet risktagande och ska kopplas till investerarnas långsiktiga intressen och fondernas mål
  • administrativa böter för fondföretag, deras förvaltare eller förvaringsinsitut om de bryter mot EU-reglerna – böterna ska vara tillräckligt höga för att det inte ska löna sig att bryta mot lagen.

De skärpta reglerna ska komplettera andra EU-åtgärder för att skydda investerarna. Investerarna ska bland annat erbjudas utbildning i finansiella frågor och få ersättning när något går snett.

Läs mer om EU:s politik för finansiella tjänster

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar