Cale de navigare

Noi măsuri pentru apărarea intereselor investitorilor - 10/07/2012

O mână care îndreaptă un pix către un grafic pe un ecran LCD © iStock

Noile măsuri ar garanta o mai bună informare şi protecţie a investitorilor în produse financiare.

Aşa cum a demonstrat criza financiară, UE trebuie să consolideze normele care reglementează vânzarea de produse financiare, pentru a garanta că investitorii primesc informaţii mai clare şi sunt mai bine îndrumaţi.

Prevederile europene nu au reuşit să ţină pasul cu complexitatea produselor care sunt propuse investitorilor de rând. Prin intermediul propunerilor formulate, Comisia doreşte să garanteze că, în tranzacţiile care vizează produse financiare, interesele clienţilor sunt puse pe primul loc.

Compensarea lipsei de informaţii

Una dintre propuneri prevede crearea unui document de informare standard DeutschEnglish - consilierii în investiţii ar urma să fie obligaţi să furnizeze investitorilor anumite informaţii-cheie pentru fiecare produs. Documentul i-ar ajuta pe investitori:

  • să dispună de informaţiile esenţiale necesare pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză
  • să înţeleagă structura unor produse financiare mai complexe
  • să compare riscurile şi costurile produselor, pentru a-l putea alege pe cel care corespunde exigenţelor lor.

O mai bună protecţie pentru cei care achiziţionează produse de asigurare

Normele în vigoare referitoare la produsele de asigurare nu sunt aplicate uniform de ţările UE şi nu sunt suficient de detaliate pentru a asigura buna protecţie a consumatorilor, iar unele dintre acestea nu sunt reglementate deloc.

Comisia propune aplicarea de norme comune pentru toate operaţiunile de vânzare de produse de asigurare DeutschEnglishfrançais , indiferent dacă acestea sunt realizate de un intermediar sau direct. Astfel, consumatorii ar dispune de consiliere adecvată şi de informaţii privind comisioanele de vânzare şi alte taxe.

...şi fondurile comune

Circa 75% din investiţiile colective făcute de micii investitori merg către OPCVM-uri, fonduri comune europene DeutschEnglishfrançais . Pentru a garanta siguranţa investitorilor, activele OPCVM-urilor sunt deţinute de o entitate distinctă (depozitar), care, în acelaşi timp, verifică dacă administratorii fondului respectă normele aplicabile.

Măsurile propuse definesc norme mai clare şi mai uniforme privind OPCVM-urile DeutschEnglishfrançais , care vizează:

  • drepturile şi obligaţiile depozitarilor
  • politicile de salarizare, pentru a evita ca acestea să nu încurajeze asumarea excesivă de riscuri şi pentru a se ţine cont de interesele pe termen lung ale investitorilor şi de obiectivele fondului
  • sancţiunile administrative în cazul în care OPCVM-ul, gestionarii lor sau depozitarii încalcă legislaţia UE - cuantumul acestor sancţiuni trebuie să fie destul de ridicat pentru ca încălcarea legii să nu fie un act profitabil.

Aceste norme vin în sprijinul altor măsuri luate de UE privind protecţia investitorilor, printre care dreptul la despăgubiri pentru investitori şi accesul la educaţie şi formare financiară.

Mai multe despre serviciile financiare în UE Deutsch (de) English (en) français (fr)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile