Kruimelpad

Nieuwe regels geven voorrang aan bescherming van de belegger - 10/07/2012

Een hand die met een pen naar een beursgrafiek op een computerscherm wijst. © iStock/archives

Voorstellen voor nieuwe maatregelen garanderen beleggers die financiële producten kopen meer informatie en ruimere bescherming.

Uit de financiële crisis is gebleken dat de EU de verkoop van beleggingsproducten strenger moet regelen, zodat de belegger duidelijker geïnformeerd wordt en beter advies krijgt.

De regelgeving is niet aangepast aan de almaar complexere producten die tegenwoordig aan gewone beleggers worden gesleten. De Commissie vindt dat de verkopers van beleggingsproducten de belangen van de klant voorop moeten stellen.

De informatiekloof overbruggen

Er is een voorstel voor een standaarddocument DeutschEnglish waarmee beleggingsadviseurs hun klanten over ieder product bepaalde belangrijke informatie moeten geven. Een dergelijk document zou de beleggers helpen om:

  • met kennis van zaken te beslissen
  • zelfs complexe beleggingsproducten te begrijpen
  • risico's en kosten van verschillende producten te vergelijken en de voor hen meest geschikte te kiezen

Verzekeringen - grotere bescherming

De huidige regels voor verzekeringsproducten worden niet in alle EU-landen consistent toegepast en zijn niet gedetailleerd genoeg om een adequate bescherming te bieden. Soms zijn de regels zelfs helemaal niet van toepassing.

De Commissie komt met een voorstel voor gemeenschappelijke normen voor de verkoop van verzekeringsproducten DeutschEnglishfrançais , ongeacht of die rechtstreeks worden verkocht of via een makelaar. De regels zorgen ervoor dat de consumenten degelijk advies krijgen en geïnformeerd worden over het commissieloon en andere vergoedingen voor de verkoper.

Beleggingsfondsen

Zo'n 75% van alle collectieve beleggingen door kleine beleggers betreffen icbe's, Europese beleggingsfondsen DeutschEnglishfrançais . Voor de veiligheid van de beleggers worden de effecten van icbe's bewaard door een aparte vennootschap, ook wel "bewaarbedrijf" genoemd, dat ook controleert of de fondsbeheerders zich aan de regels houden.

De voorgestelde maatregelen zouden leiden tot duidelijke en uniforme regels voor icbe's DeutschEnglishfrançais , onder andere wat betreft:

  • plichten en aansprakelijkheid van bewaarbedrijven
  • loonbeleid, om ervoor te zorgen dat het niet leidt tot het nemen van buitensporige risico's en dat het nauw aansluit bij de doelstellingen van het fonds en de langetermijnbelangen van de beleggers
  • administratieve sancties voor icbe's, fondsbeheerders of bewaarbedrijven die de EU-wetgeving schenden, met boetes die hoog genoeg zijn om inbreuken onrendabel te maken

De strengere regels zouden aansluiten bij andere EU-maatregelen voor de bescherming van de belegger. Ze zouden schadevergoedingen omvatten voor beleggers als het fout gaat, meer financiële voorlichting en opleidingen.

Meer over het EU-beleid voor financiële diensten

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links