Navigációs útvonal

Tollat tartó kéz, amely egy LCD-képernyőn látható kereskedési grafikonra mutat © iStock

A javasolt intézkedések értelmében a pénzügyi termékek vásárlói jobb tájékoztatásban és fokozott védelemben fognak részesülni.

A pénzügyi válság nyilvánvalóvá tette, hogy az EU-nak szigorítania kell a befektetési termékek értékesítésére vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy a befektetők átláthatóbb tájékoztatásban és jobb tanácsadásban részesüljenek.

Az előírások nem tartottak lépést a lakossági befektetőknek kínált pénzügyi termékek fejlődésével. A Bizottság által javasolt rendelkezések azt hivatottak elérni, hogy a befektetési termékek értékesítői a vásárlók érdekeit tartsák szem előtt.

A tájékoztatás terén mutatkozó hiányosságok megszüntetése

A javaslat értelmében a befektetési tanácsadóknak minden termékhez mellékelniük kell egy szabványos tájékoztató dokumentumot DeutschEnglish , amely a kiemelt befektetői információkat tartalmazza. Ez a dokumentum lehetővé teszi a befektetőknek, hogy

  • hogy a szükséges információk birtokában megalapozott döntést hozzanak a befektetési termékekkel kapcsolatban,
  • áttekintsék és megértsék az összetett befektetési termékeket,
  • összehasonlítsák az egyes termékek költségét és a bennük rejlő kockázatokat, hogy ezáltal a számukra legmegfelelőbb terméket tudják kiválasztani.

Nagyobb védelem a biztosítási termékek vásárlói számára

A biztosítási termékekre vonatkozó jelenlegi előírásokat nem alkalmazzák egységesen az uniós tagállamok, és a hatályos szabályozás nem eléggé részletes ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítson a fogyasztóknak. Egyes ügyletekre egyáltalán nincsenek érvényben szabályok.

A Bizottság egységes előírásokat DeutschEnglishfrançais javasol valamennyi biztosítási ügyletre vonatkozóan, függetlenül attól, hogy azt közvetlenül vagy biztosítási ügynök közreműködésével kötötték-e. A szabályok értelmében a fogyasztók megfelelő tanácsadásban és tájékoztatásban részesülnek majd az értékesítői jutalékokról és az egyéb díjakról.

Kölcsönös befektetési alapok

A lakossági befektetők összes befektetéseinek mintegy 75%-a az átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozások (ÁÉKBV) DeutschEnglishfrançais kezében van. A befektetők biztonsága érdekében az ÁÉKBV-re bízott vagyonokat letétkezelők őrzik. A letétkezelők feladata egyúttal az is, hogy ellenőrizzék, betartják-e az alapkezelők az előírásokat.

A javasolt intézkedések átláthatóbb és egységesebb szabályokat DeutschEnglishfrançais vezetnek be az ÁÉKBV-kre vonatkozóan, és a következőkre terjednek ki:

  • a letétkezelők feladatai és kötelezettségei,
  • a vállalkozások javadalmazási politikája, mely nem ösztönözhet a túlzott kockázatvállalásra, hanem a befektetők hosszú távú érdekeit és az alap célkitűzéseit kell szolgálnia,
  • közigazgatási szankciók, amelyek elég szigorúak ahhoz, hogy visszatartsák az ÁÉKBV-ket, azok alapkezelőit és a letétkezelőket attól, hogy megszegjék az uniós előírásokat.

A szigorúbb előírások – amennyiben hatályba lépnek – jól kiegészítik majd a befektetők védelmét szolgáló egyéb uniós intézkedéseket, melyek többek között a befektetők kártalanítását, valamint pénzügyi tanfolyamok, képzések nyújtását írják elő.

További információk az EU-ban nyújtott pénzügyi szolgáltatásokról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek