Kruimelpad

Hoe halen we het beste uit de interne markt? - 12/06/2012

Mensen stappen door muren met EU-sterren © EU

De EU overweegt maatregelen om de consument meer toegang te geven tot dienstverleners uit andere EU-landen. Bovendien kunnen ze groei en banen opleveren.

De interne markt is een van de hoekstenen van de EU, met het vrij verkeer van mensen, goederen, diensten en kapitaal tussen de EU-landen. Het is bovendien een onmisbare stimulans voor economische groei en werkgelegenheid.

Toch valt er nog meer uit te halen. Sommige landen hebben bijvoorbeeld niet alle regels correct omgezet of alle bureaucratie weggewerkt.

Dit geldt ook voor de dienstensector waar voor allerlei activiteiten, van zakelijke dienstverlening, onroerend goed, groothandel, detailhandel, bouw en entertainment allerlei EU-wetgeving Deutsch (de) English (en) français (fr) geldt.

Uit onderzoek English (en) is gebleken dat het bbp van de EU in tien jaar tijd met zo'n 2,6% extra zou kunnen groeien als alle landen de regels voor het vrij verkeer van diensten volledig zouden toepassen. De administratieve rompslomp zou met een derde kunnen worden verminderd wat zo'n 40 miljard euro aan besparingen zou opleveren.

Om die mogelijke voordelen te benutten stelt de Commissie een pakket maatregelen English voor waardoor de consument makkelijker kan aankloppen bij dienstverleners in het buitenland.

Ze roept alle landen op om alle regels toe te passen, vooral in de belangrijkste sectoren zoals zakelijke dienstverlening, bouw, toerisme en detailhandel. Ook moeten discriminatoire maatregelen bij wet verboden worden.

Denk daarbij aan beperkingen op grond van nationaliteit, of aan de verplichting voor detailhandelaren om met dure studies de vraag naar hun diensten in andere landen te bewijzen. Ook moeten alle EU-landen elkaars kwalificaties en diploma's voortaan op voet van gelijkheid erkennen.

Tegelijkertijd wil de Commissie strengere handhaving onder landen die de wet blijven overtreden, en meer samenwerking met regeringen op gebieden met groeipotentieel.

Nog enkele ideeën: verzekeraars moeten dienstverleners in het buitenland beter dekken en consumenten moeten meer ondersteuning krijgen als ze gebruik willen maken van diensten in een ander EU-land.

De volgende stappen

De Commissie will jaarlijks in kaart brengen wat er per land moet gebeuren om de groei op de dienstenmarkt te stimuleren.

Dat overzicht moet worden opgenomen in het "Europees semester", een jaarlijks proces van zes maanden waarin de EU-regeringen intensief met elkaar overleggen over hun begroting en economisch beleid.

Meer over de interne markt voor diensten Deutsch (de) English (en) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links