Navigációs útvonal

Az egységes piac előnyeinek kiaknázása - 12/06/2012

Dolgozók uniós zászlóval a háttérben © EU

A Bizottság által javasolt intézkedéscsomag célja, hogy a fogyasztók könnyebben hozzáférhessenek a más tagállamokban kínált szolgáltatásokhoz, serkentve ezáltal a növekedést és a munkahelyteremtést.

Az egységes piac az EU egyik alappillére. A személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásának elősegítése ösztönzőleg hat a növekedésre és a munkahelyteremtésre.

Az egységes piacban rejlő lehetőségeket azonban az EU nem aknázza ki teljes mértékben. Néhány ország például nem alkalmazta megfelelően a szabályokat vagy nem számolta föl kellőképpen a bürokratikus akadályokat.

Különösen igaz ez a szolgáltatási ágazatra, ahol az uniós szabályozás Deutsch (de) English (en) français (fr) a tevékenységek széles skálájára (pl. az üzleti szolgáltatásokra, az ingatlanpiacra, a nagy- és kiskereskedelemre, az építőiparra és szabadidő-ágazatra) terjed ki.

Egy nemrégiben közzétett felmérés English (en) szerint amennyiben minden ország teljes mértékben alkalmazná a szolgáltatásnyújtókra az egységes piaci szabályokat, az EU bruttó hazai terméke a következő 10 évben további 2,6%-kal növekedne. Emellett a bürokrácia harmadával csökkenne, ami kb. 40 milliárd euró megtakarítást eredményezne.

Annak érdekében, hogy e pozitív változások bekövetkezzenek, és hogy a fogyasztók igénybe vehessék a más uniós tagállamokból származó szolgáltatásokat, a Bizottság intézkedéscsomagra English tett javaslatot.

A Bizottság felszólítja az uniós tagállamokat, hogy teljes mértékben hajtsák végre a szabályokat, különösen az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az üzleti szolgáltatások, az építőipar, a vendéglátás vagy a kiskereskedelmi szolgáltatások. A tagállamoknak emellett meg kell szüntetniük azokat a szabályokat is, amelyek jogszerűtlen megkülönböztetést tartalmaznak.

Jogszerűtlen eljárás például, ha egy tagállam azáltal korlátozza a kiskereskedők piacra jutását, hogy költséges tanulmányok elvégzésére kötelezi őket annak igazolására, hogy az adott szolgáltatásokra igény van. További akadályt jelenthet az is, ha egy tagállam nem ismeri el a más uniós országban kibocsátott szakmai képesítéseket vagy diplomákat.

Ezzel párhuzamosan a Bizottság fel fog lépni az uniós jogot továbbra is megsértő országok ellen és a tagállami kormányokkal karöltve azon fog munkálkodni, hogy beazonosítsa azokat a területeket, ahol további gazdasági nyereség érhető el.

A Bizottság emellett arra ösztönzi a biztosítótársaságokat, hogy biztosítsanak megfelelő védelmet a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtáshoz, illetve segítsék azokat a fogyasztókat, akik más uniós országban kívánnak szolgáltatást vásárolni.

Következő lépések

A tervek szerint a Bizottság éves jelentéseket tesz közzé arról, hogy milyen országspecifikus intézkedésekkel lehet elősegíteni a növekedést a szolgáltatások piacán.

A jelentés az évente ismétlődő és hat hónapig tartó „európai szemeszter” részét fogja képezni, amely során a tagállamok kormányai összeegyeztetik költségvetési és gazdasági politikájukat.

További információ a szolgáltatások egységes uniós piacáról Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek